recenze

reporty

Koncert 25. 11. 17 - Praha, Tipsport Arena (Zdroj: Metalopolis.net )

Zdroj: Metalopolis.net
Autor: Darkmoor


HELLOWEEN

Ach, ta nostalgie! Všechny nás čas od času zachvátí touha po vzpomínání, dojímání se, slzičkách. Všechno špatné je dávno zapomenuto a my v růžových brýlích teskníme po starých dobrých časech, kdy svět byl lepší, protože nám bylo o pár (desítek) let míň a naše oči ještě neviděly tolik špatností. A určitě není žádným překvapením, že kdo umí vyvolat alespoň záchvěv dávno zapomenutých pocitů z našich srdíček, může nám sáhnout nejen hluboko do duše, ale také do peněženky, a následně nás utáhnout na vařené nudli. V případě HELLOWEEN a jejich „Pupíčci tour 2017“ pak běžné usušené těsto nahradí hláškující dýňová dvojka – Seth s Docem – inu, pokrok nezastavíte ani při fňukání po mládí…

Opakovat to, čím si HELLOWEEN prošli za celou dobu svojí existence, by bylo nošením sov do lesa i dříví do Athén. Bez debat ovlivnili nespočet hudebníků i kapel, nikdo však nemůže popřít, že ač stále přicházejí s novými alby, na kterých lze i dnes najít povedené kousky, největší díru do světa způsobila hned úvodní trojice řadových alb společně s EP „Judas“, na nichž zpívali nejprve současný leader GAMMA RAY Kai Hansen a následně tehdy ještě náctiletý mladíček Michael Kiske. A když se pro současné turné oba dva s rodnými dýněmi spojili, nebylo pochyb o tom, že půjde o pěkně výdělečný podnik s vyprodanými zastávkami. Však, kdo z pamětníků by odolal?

A tak i autor těchto řádků oprášil pomyslnou džísku s dýňovým logem a strážcem sedmi klíčů na plachtě vzadu a vyrazil s přáteli zavzpomínat na časy, kdy rychlé ttttttt ještě bořilo zdi Jericha. I u vchodových dveří se zjevně vzpomínalo, protože obrovské fronty na vpuštění do haly evokovaly rovněž doby dávno minulé. Naštěstí každá trampota má svou mez, a tak se nakonec přes řadu zaparkovaných aut povedlo všem zdárně dorazit do útrob stadionu.

Těžko říct, zda to bylo právě zmíněnými potížemi u vstupu, ale celá akce (bez jakékoliv předkapely) odstartovala s neněmeckou nedochvilností až třicet minut po avizované dvacáté hodině večerní. To však vzal ďas, mnohem důležitější bylo, že ať už člověk přišel s jakýmkoliv očekáváním, když spadla opona s obřím logem kapely a sedm lidí na jevišti nakoplo úvodní „Halloween“, musela srdce zaplesat snad všem přítomným. Zvuk měl sice k dokonalosti daleko, ale k vyniknutí hlasů všech zúčastněných dostačoval. A tedy, že zpočátku bylo co poslouchat. Nevím, kolik by se v sále našlo pamětníků vystoupení HELLOWEEN ještě s Kiskem u mikrofonu, ale nevěřím, že kdy v minulosti kapela zahrála a zazpívala tenhle bezmála čtvrthodinový opus z prvního dílu „Keeperů“ takhle bravurně. Kiskeho famózní výšky doplnil Derisův větší důraz a společně se sbory nám byl hned na úvod naservírován jeden z vrcholů večera. Husí kůže.

Obavy, které turné provázejí, se vměstnají do jediné otázky, která zní, zda Michael Kiske vydrží s hlasem po celý večer. Protože den před Prahou mělo turné zastávku, nedalo se spoléhat na delší hlasový klid, a hned při třetí „I´m Alive“ bylo jasné, že jednoduché to mít rozhodně nebude. Mistr Kiske je však neuvěřitelný bojovník. Je sice pravda, že šel mnohokráte opravdu na krev, a v závěru „Keeper Of The Seven Keys“ se člověk už i bál, zda z hrdla ještě vůbec nějaký ten hlas vykutá, ale že by se začal šetřit, shazoval si melodické linky o oktávu níž nebo využíval další obezličky mnoha předních zpěváků, to ani náhodou. Prostě se zapřel a vydal ze sebe všechno, čeho bych v dané chvíli schopen. Člověk musel smeknout před tím, v jak mladém věku všechno kdysi nazpíval, kolik je mu teď, a že je stále schopen se do tak závratných výšek nejen dostat, ale i se v nich udržet. Jen si to zkuste srovnat s našimi luhy a háji.

Na rozdíl od Michaela Kiskeho je „nový“ zpěvák HELLOWEEN Andi Deris (v kapele jen „pouhopouhých“ 25 let) protřelý showman. Jeho hlas zjevně uvykl větší zátěži, takže u něj žádné propady nehrozily, naopak několikrát podpořil kolegu v těžké chvíli. Jeho samostatné kousky tvoří ovšem už jinou etapu kapely a vzhledem k tomu, že byly vybrány hlavně typické „tykvoviny“ typu „If I Could Fly“, mohl les rukou sice hrozit častěji, avšak trochu mizelo napětí. Pěvecky však jeho výkon nutno jen chválit. Pravým rockovým showmanem je samozřejmě i Kai Hansen, pro tento večer častější kytarista, než zpěvák (na kytaru odehrál úplně všechny skladby). Pochopitelně i na něj se ovšem dostalo i u sólového mikrofonu, a nastal tak největší pravěk kapely v podobě zkráceného triptychu „Starlight“, „Ride The Sky“ a „Judas“, těsně následován „Heavy Metal (Is The Law)“, a tudíž i druhou husí kůží večera.

Asi nikdo nepochybuje, že instrumentálně odehráli HELLOWEEN celé vystoupení s přehledem, tři kytaristé se při nástupech do sól střídali na vybíhajícím molu se zpěváky jako modelky, došlo i na pokyvování kytarami, rozezpívávání a další typické propriety podobných akcí. Ovšem největší zásluhu na dobrém pocitu z hrající kapely měl rozhodně muž za bicí soupravou – mlátička Dani Löble, který celé vystoupení skvěle nakopl.

Výsledný dojem je tedy veskrze pozitivní. Mohl bych si samozřejmě zaskuhrat, že kapela neopomenula žádnou ze svých „odrhovaček“, že bych uvítal položky typu „Are You Metal?“ nahradit něčím vkusnějším, namísto toho ale napíšu, že jsem si téměř celé tříhodinové vystoupení maximálně užil. Je klidně možné, že mi oči a uši obalila ta již v úvodu vzpomínaná mrcha nostalgie, ale co na tom. HELLOWEEN nám do Čech přivezli kousek nesplněného snu a je jen dobře, že ho naservírovali takhle mazácky a s obrovskou dávkou profesionality a nadhledu.

Koncert 22. 03. 13 - Praha, Tesla Aréna (Zdroj: Metalopolis.net )

Zdroj: Metalopolis.net
Autor: Walram


HELLOWEEN, GAMMA RAY, SHADOWSIDE

Po neblahých zkušenostech z návštěvy německých HELLOWEEN v naší stověžaté matičce Praze v roce 2010 jsem byl po čertech zvědav, jak dopadne pražská zastávka „Hellish Rock Part II.“ Z internetu zaznívaly obavy ohledně hlavní hvězdy večera a hlasové formy Andiho Derise, hojně diskutovanou otázkou před začátkem turné byl i playlist. Nejeden fanoušek mohl být odrazen hraním stále těch samých hitů skupiny, jež do České republiky jezdí poměrně často.

Obavy a očekávání fandů ostatně může ilustrovat i následující rozhovor v tu chvíli již dosti rozkurážených fandů. „Tak u nás stojí ten fotbal za hovno, hokej jakžtakž… ještěže to dneska rozbalí Helouvíni.“ „Myslíš? To leda ve snu.“ „Hm, asi máš recht. A to mě ještě doma pěkně zpucuje stará…“ Uvedený rozhovor, jenž rezonoval v místnosti s pisoáry, dostatečně vypovídá o možné náladě řady návštěvníků.

Pořádající agentura nezopakovala již výše avizovanou chybu a zajistila dvojici legend německého speed metalu rozlehlé prostory sparťanské/lvovské Tesla Arény. Byl jsem zvědav, zda „Rays And Hells“ přilákají dostatečný počet diváků schopných vytvořit důstojnou kulisu. Hala sice nepraskala ve švech, ale návštěva byla obstojná, i když jsem měl chvílemi pocit, že publikum bylo dlouho poměrně chladné. Tento pocit ostatně sdílel i malý velký muž Kai Hansen.

První na řadě však byla mně neznámá brazilská kapela SHADOWSIDE, jejíž vystoupení řada diváků ještě využila k intenzivnímu doplňování proteinů a pěnivých tekutin. Z toho, co jsem slyšel, usuzuji, že se jedná o pořádně zemitý heavy/power metal s vizuálně velmi sympatickou zpěvačkou. Po zvukové stránce však její zpěv ve středních a vyšších polohách poněkud pokulhával za hudební složkou, vycházející z nástrojů zbývajících tří hudebníků.

Pouze ve dvou momentech mě SHADOWSIDE vyburcovali z letargie, a to v případě coveru „Ace Of Spades“ od MOTÖRHEAD a dále v písni „Inner Monster Out“, v níž se ke zpěvu přidali kytarista s basákem. Podle slov zpěvačky koncertně suplovali vystoupení studiových hostů Björna Strideho (SOILWORK) a Mikaela Stanneho (DARK TRANQUILLITY). Najednou měla hudba „koule“ a výrazný refrén donutil uznale pokývat hlavou.

Po přibližně čtyřiceti minutách hudební produkce SHADOWSIDE a po přestávce k nazvučení nástrojů přichází parta kolem neustále vysmátého Kaie Hansena. Nového bubeníka Michaela Ehrého v zádech podporovalo vyobrazení jugulatorovského maskota kapely z nejnovější nahrávky – épíčka „Master Of Confusion“. GAMMA RAY se na rozdíl od HELLOWEEN posledních let nebojí přijít se zcela neotřelou sestavou písní (viz. live album „Skeletons In The Closet“) a bylo tomu tak i nyní. Hansenovce jsem měl příležitost vidět už vícekrát, ale z předvedeného playlistu (viz. níže) jsem slyšel a viděl pouze 3 kousky – nesmrtelnou helloweenskou klasiku „Future World, Richterovu hitovku „Send Me A Sign“ a judasovskou „To The Metal“, jíž studiově nemusím, ale na koncertě má něco do sebe.

Jak jsem již nadhodil, obecenstvo se mi zdálo u GAMMA RAY poněkud chladnější, což zaregistroval i Kai, když hecoval lidi, aby zapomněli (no spíše se vys..li) na venkovní svět, že uvnitř se hraje metal. Kapela předvedla i dva nové songy ze jmenovaného EP a bez výstrahy předesílám, že u mě rozhodně nerozptýlila obavy z nadcházejícího alba. „Master Of Confusion“ je minimálně 389. variací na populární a oblíbené téma „I Want Out“ a „Empire Of The Undead“ v hudebních dějinách GAMMA RAY také díru do světa neudělá: dřevní a zběsilý mix IRON MAIDEN (vybavila se mi „Gangland“) a JUDAS PRIEST, říznutý punkem. Situaci zachránilo pouze vymakané sólo.

Ve výsledku se asi jednalo o nejhorší představení GAMMA RAY, jaké jsem dosud navštívil. Sám si to neumím vysvětlit, asi za to může odvážně pojatý playlist. Výsledkem setu Gammáčů tak u mě byly mírné rozpaky, dosahující úrovně Sváti Kuřátka.

Po úvodních tónech vokální pocty Freddiemu Mercurymu „Wanna Be God“ a po sesunutí maskovací sítě nastartovali HELLOWEEN, stojící v kulisách starověkého města Petra, svůj set zdařilou „Nabataea“. Ta bohužel padla na oltář hledání kvalitního zvuku. Bohové však tuto oběť zřejmě akceptovali, neboť zvuk se posléze zlepšil a až do konce byl velmi dobrý.

Jak je patrné z playlistu, skupina se KONEČNĚ nebála šířeji prezentovat novinkové album, o čemž svědčí celkem šest zahraných písní, mezi nimiž mně osobně chyběla „Burning Sun“. Ovšem došlo i na osvědčené keeperovské hity, to je myslím jasné, jež byly doprovázeny výběrem z různých alb derisovské éry. A tím se dostáváme k panu frontmanovi, o jehož hlasivkách a nachlazení zaznívaly různé zprávy. Ačkoli zřejmě vše nebylo ze zdravotního hlediska úplně v pořádku (o čemž svědčilo občasné nenápadné odkašlávání), předvedl Andi přesvědčivý výkon.

Pozadu za ním nezůstali ani ostatní členové kapely. Dani Löble své bubenické sólo ukočíroval v rozumné délce, Weiki opět předvedl etudu na konkurz do baletu Národního divadla na téma „Strašák ve vichřici“ a Sascha Gestner se bavil házením trsátek (chvílemi jsem si myslel, že jde o chipsy) do otevřených úst páně Grosskopfových. Skutečnost, že Weiki není Golem, zjistil Sascha poté, co se mu neúspěšně pokoušel do čela nacpat šém v podobě oblíbeného trsátka. Očekávaným vyvrcholením bylo samozřejmě závěrečné medley za přítomnosti Kaie Hansena, který odezpíval „Heavy Metal (Is The Law)“ a „I Want Out“ (i za přítomnosti ostatních členů GAMMA RAY).

Přes rozpaky z vystoupení GAMMA RAY jsem do venkovní zimy odcházel mimořádně spokojen z předvedeného výkonu HELLOWEEN. Chlapi pod znamením tykve s gasmaskou předvedli uvolněné a sympatické představení, které si užívali stejně jako publikum. Výborný dojem z jejich koncertu mi nezkalila ani nepříjemná lapálie s prasklým, bohužel jen chvíli plným pivním kelímkem, ani opětovné nesplnění mého snu – „Victim Of Fate“ naživo. Tak snad příště …

Koncert 29. 1. 11 - Prešov, Handball Arena (Zdroj: Metalirium.com )

Zdroj: Metalirium.com
Autor: 
Demonic

HELLOWEEN, STRATOVARIUS

Rock on!!! Presne rovnakým heslom sa riadi slovenská koncertná agentúra EPG, ktorá je (resp. bola) najväčším dovozcom h/p/s kapiel na územie nášho maličkého štátu. Za celé tie roky ich pôsobenia sme vďaka organizátorskému tímu, ktorému šéfuje istý pán Ján Poliak, mohli vidieť nespočetné množstvo známych a hlavne výborných kapiel. Za všetky menujme podarené koncerty Gamma Ray, Edguy, Sonata Arctica, Alice Cooper, Helloween(tým sa dostane ešte viac pozornosti), Nightwish či Scorpions. Bol tu takisto pokus o kvázi festival, ale ten absolútne stroskotal na chabom diváckom záujme, takže snaha o pokračovanie by bola v tomto prípade totálnou samovraždou. Keď sa už špárame v tej histórii, tak so slovom „za“ predsa musí pevne kráčať aj „proti“. V prípade EPG je tých proti však neúmerne veľa a hlavne stokrát prepratá pravda trčí vždy niekde za oponou javiska. O vyplácaní – nevyplácaní honorárov za vystúpenie by vedeli rozprávať Behemoth, poďme sa ale radšej venovať samotným koncertom, nutne poznamenať neuskutočneným koncertom. EPG má nejako v plané rušiť svoje akcie týždeň pred, v deň konania alebo pár hodín pred konaním vystúpenia. Spomeňme si na košické „nárezy“ v podaní Pink Cream 69/Freedom Call či Sepultury „tri dni metalu“ na poslednom More Than Feste pri Ružine, „vzkriesenie“ tohto festivalu minulý rok, neopísateľný zážitok s Circle II Circle či Tarju Turunen a jej „famózne“ vlaňajšie koncerty na Slovensku. Slovu „zrušené“ sa takisto dostalo nového synonymá. Tým je slovo „preložené“ a nedávny Freedom Call, Chris Norman či Jean Michel Jarre by o tom vedeli porozprávať predsa viac. O možných príčinách týchto zlyhaní vie aj tak najlepšie samotný Ján Poliak, preto nám poškodeným ostáva len naďalej si domýšľať, čo sa tentokrát za nápisom „z technických príčin“ skrýva. Dokedy sa však bude s úsmevom kopať do neškodnej a vždy tolerantnej postavičky menom „metalista“, to sa ešte nevie. Nič však netrvá večne a pozorný návštevník stránok EPG (www.epg.sk) si nemôže nevšimnúť kopec výhražných správ na fóre tejto agentúry. Problémy s vracaním vstupného, veľké náklady spojené s dostavením sa na koncert samotný, či v neposlednom rade citová ujma majú za následky, že večne naleteným fanúšikom už takisto začínajú dochádzať ich inak pevné nervy.

Týmto sa po tomto namáhavom (verím, že ste ho prežili bez ujmy) úvode dostávame k samotnej podstate tohto článku, teda reportu z koncertu Helloween/Stratovarius v Prešove. Ten samozrejme znovu neprebehol! Prvé polemiky ohľadom jeho reálneho uskutočnenia nastávajú po správe od Miroslava Šostáka, manažéra klubu Tatran Prešov, ktorá znela nasledovne:„

V mene Tatrana Prešov ako správcu a prenajímateľa Mestskej Haly v Prešove chcem dať na vedomie širokej verejnosti, že koncert skupín Helloween a Stratovarius sa neuskutoční v Mestskej hale Prešov nakoľko v nej prebiehajú rekonštrukčné práce a v súčasnej dobe nie je akýkoľvek prenájom možný. Organizátor už spomínaného koncertu však predáva na rôznych portáloch lístky na koncert ktorý ako sa tam píše bude v prešovskej mestskej hale. Preto chcem poprosiť majiteľov už zakúpených lístkov, alebo prípadných záujemcov aby brali na vedomie, že hala je momentálne mimo prevádzky“.

Všetko sa však následne dementuje a ako miesto konania sa vyberá síce o dosť menšia, ale naopak oveľa modernejšia Handball Aréna na Baštovej ulici. Vstupenky sú rozobraté ako raňajšie teplé rožky a správa „vypredané“ zahreje pri srdci nejedného verného fanúšika Helloween. Prichádza ale deň D a s ním spojená dlhá cesta do Prešova. Po zaparkovaní a príchode pred halu však čaká namiesto euforického zážitku len suché a trápne konštatovanie na plagáte vo dverách (viď. foto vo fotogalérií). Oklamaným, smutným ale i podráždeným fans ostáva len jediné – nasadnúť do auta a naspäť počítať dlhé kilometre smerom domov. A o aké technické príčiny sa jedná tentoraz? Počtárske, kde netreba žiaden diplom z matematiky. Ak je totiž predaných „XXXX“ lístkov, tak do haly s polovičnou kapacitou samozrejme vojde len polovica z tých spomínaných vlastníkov vstupeniek. To potvrdil aj krajský policajný hovorca:

„Koncert kapely Helloween v Prešove bol zrušený organizátormi bez akéhokoľvek pokynu, príkazu, dohody alebo iného zásahu polície. Organizátor koncertu v čase okolo 15.50 zatelefonoval na policajnú linku 158, že môžu vzniknúť problémy, pretože z kapacitných dôvodov sa asi tisíc ľudí, ktorí majú lístky, nedostane na koncert. Polícia situáciu na mieste preverila a začali sa pripravovať zvýšené bezpečnostné opatrenia. Zároveň bol organizátor upozornený, že v prvom rade je to on, kto je povinný zabezpečiť verejný poriadok."


Nápad presunúť koncert z veľkej priestrannej haly do maličkej arény, kde len scéna samotná zaberá takmer polovicu priestoru na státie bola teda doslova tragický! Takáto hala nie je absolútne vhodná na podobne akcie a preto by si amatéri z radov EPG nabudúce mohli radšej obzrieť miesto konania a tak sa pokúšať zorganizovať niečo tak veľké ako koncert Helloween/Stratovarius bezpochyby je. Na druhej strane im to ľudia donekonečna tolerovať nebudú a naivná predstava, že sa koncert uskutoční v inom termíne je už tiež zastarala a neefektívna. Keď sme už pri tých vyhláseniach, tak i ďalšie je opäť veľmi zaujímavé a vychádza najavo, že EPG halu pred koncertom videlo! Posúďte sami:

„V mene prenajímateľa Tatran Handball Areny na koncert skupín Helloween a Stratovarius uvádzam niekoľko faktov:

1. Tatran Prešov spol. s r. o. nebol organizátorom akcie, ale iba prenajímateľom priestorov kde sa mal koncert uskutočniť.

2. Pri preberaní Mestskej Haly sme prevzali aj písomný záväzok o akciách dohodnutých pre Mestskú Halu. Koncert skupín Helloween a Stratovarius v delimitačnom protokole nebol.

3. O koncerte skupín Helloweeen a Stratovarius nás neinformoval organizátor agentúra EPG, ale ľudia, ktorý si už od leta kupovali lístky a chcela sa opýtať či je všetko v poriadku a ako prebiehajú prípravy.

4. Po našom poslednom zápase v lige majstrov sme mali naplánovali prvú etapu rekonštrukcie Mestskej Haly (kúrenie, vzduchotechnika, osvetlenie a zníženie podhľadu), ukončenie tejto etapy bude 28.02.2011

5. My, sme kontaktovali agentúru EPG a zisťovali prečo predávajú lístky do Mestskej Haly, keď koncert tam byť z už spomínaných dôvodov nemôže.

6. Ako gesto dobrej vôle sme ponúkli organizátorom našu druhú halu Tatran Handball Arénu za jasne stanovených a zmluvne podchytených podmienok, kde sme na prvé miesto dali bezpečnosť účastníkov tohoto koncertu. Jednalo sa o maximálne 2000 ľudí (1500 tribúna a 500 na ploche), ďalej zabezpečenie dostatočného počtu organizátorov dohliadajúcich na toto podujatie, zdravotnícka a protipožiarna služba.

Chcem podotknúť, že hlavný organizátor tohto podujatia pán Poliak zástupca agentúry EPG ma osobne navštívil týždeň pred plánovaným koncertom a prezrel si halu, takže tvrdenia že nevedeli do čoho idú v tomto prípade neobstoja. Pri našom stretnutí sme si jasne stanovili podmienky prenájmu, kde som zdôraznil , že THA je predovšetkým určená na športové podujatia a tak sa k tomu treba aj postaviť z ich strany. V deň koncertu zažili členovia skupín Helloween a Stratovarius hneď prve sklamanie keď čakali pred Mestskou Halou asi pol hodinu, nakoľko im nikto neoznámil, že miesto koncertu je zmenené. Tour Manager celého projektu ostal šokovaný keď sa dozvedel, že kapacita našej haly je 2000 ľudí a následovne dostal informáciu z ich vlastných zdrojov, že na koncert bolo predaných niekoľko násobne viac lístkov. V tej chvíli mal dve možnosti, urobiť koncert pre 2000 vybraných divákov a nechať druhú polovicu pred halou, alebo zrušiť celý koncert a neohroziť tak zdravie a životy vlastných fanúšikov, ktorých ako niekoľko krát poznamenal si nadovšetko vážia. Po podobných tragédiách z minulosti keď na kultúrnych podujatiach prišlo o život niekoľko divákov a rozhodol koncert zrušiť. Ďalšou mylnou informáciou bolo, že polícia zrušila tento koncert- polícia bola na miesto povolaná z jediného dôvodu a to zabezpečenie verejného poriadku vonku, v okolí haly, kde hrozila možnosť incidentov. Týmto sa im chcem osobne veľmi pekne poďakoval zato ako túto neľahkú úlohu zvládli. Súčinnosť štátnej a mestskej polície bola na veľmi vysokej úrovni a preto si zaslúžia uznanie. Neuskutočnenie sa koncertu je preto len výsledkom nezodpovednosti, bezohľadnosti a nerešpektovania zásad o bezpečnosti agentúrou EPG, ktorá sa vo vidine väčšieho zisku snažila ohroziť zdravie fanúšikov skupín Helloween a Stratovarius. Pri dodržaní zmluvných podmienok, hlavne počtu divákov by sa akcia bez akýchkoľvek problémov uskutočnila.“


Týmto vychádzajú na povrch nové skutočnosti a tie za pravdu agentúre EPG moc nedávajú. Posledná januárová sobota teda priniesla veľa nových a zväčša rovnakých zážitkov. Čas a benzín nám nikto nikdy nepreplatí a pevne verím, že aspoň s vrátením vstupného nebudú žiadne problémy.

PS: Milí čitatelia, berte tento „report“ len ako malé konštatovanie vecí minulých a pozastavenie sa nad týmto negatívnym problémom, ktorý zdiera naše peňaženky a hlavne naše metalové srdcia, hladné po uskutočnených a vydarených koncertoch na našom malom Slovensku.

PS 2: na oficiálnej stránke Helloween (www.helloween.org) sa môžete dočítať samotné vyhlásenie kapely ohľadom zrušeného prešovského vystúpenia. Záver si už každý môže urobiť iba sám.

Koncert 19. 12. 10 - Praha, Incheba Arena (Zdroj: Metalopolis.net )

Zdroj: Metalopolis.net
Autor: Manatar


HELLOWEEN, STRATOVARIUS, CITRON

Agentura Pragokoncert si na našem malém metalovém kolbišti postupně vydobyla významnou pozici pro pořádání metalových koncertů. V posledních deseti letech byla patrná tendence vyhýbat se kvůli vysokým cenám nájmů Praze, zvláště u kapel, které nemají potenciál naplnit Velkou sportovní halu (dle starého tradičního označení). Osobně s tímto postupem problém nemám, ostatně například zrovna u kapely HELLOWEEN si pamatuji velmi vydařený koncert v Plzni. Krize ovšem nastane, když se přístup upřednostňující výdělek nad pohodlím diváků poněkud přežene. Jasným důkazem byl koncert HELLOWEEN 19. prosince v hale Incheba. Dřívější Malé sportovní hale se velké metalové koncerty v poslední době víceméně vyhýbaly, oproti polistopadové době. Že je tento prostor pro rockové koncerty velmi nevhodný si pamatuji ještě z devadesátých let, kdy se v hledišti nedalo dýchat (zakažte kuřákům kouřit...), protože odvětrávání zde zřejmě vůbec není (nebereme-li v potaz otevírání zadních vrat na lidi, ať je venku třeba desetistupňový mráz...).

Kapacita haly se udává pět tisíc osob, ale už tři až čtyři tisíce jsou víc než dost. Neznám sice přesná čísla, kolik se prodalo na tento koncert lístků, ale dle pohledu do hlediště byla kapacita překročena určitě o nějakých tisíc duší. Zjevně by bylo na místě ptát se, zda zrovna včera večer nebyly překročeny bezpečnostní a hygienické normy pro podobné akce. Ale jak je to i s naší vrcholnou politikou, dokud nezačnou lidi chcípat, nějak to prošumí kolem. Ono nicméně nejde jen o to nacpat se tam, abych viděl alespoň pravou botu kytaristy. Zaplatili jsme 600,- Kč za zábavně-kulturní akci a ve výsledku se o zábavě ani kultuře bavit ani omylem nedá. Chápu, že jít do kotle znamená se mačkat, ale proč se mám mačkat už na schodech, nebo dokonce na balkóně hned u vchodu? Nesmyslný jeden vchod do hlediště, navíc zpola zatarasený stánky na pití, se stal pastí pro pár stovek lidí a velmi mi to připomnělo záběry z letošní Love Parade. Kulturní akce, která chvílemi připomíná boj o přežití (zvlášť pro něžnější pohlaví) na prahu jedenadvacátého století? Kde sakra byli organizátoři? Jeden zbytečný proslov do mikrofonu z pódia byl spíš k smíchu. Jak je možné od lidí zkasírovat šest stovek, nahnat je do haly stylem transportních vlaků a o víc se nestarat? V ceně není jen Derisův zpěv, v ceně by měla být i jakási úroveň. Na festivalech typu Masters Of Rock, které po organizační stránce mají rovněž velké nedostatky, si člověk může alespoň sednout do bláta. Při „halových“ akcích je však tento přístup pořadatele tristní. Ze stejného důvodu jsem přestal jezdit na Zimní Masters Of Rock, ale že zažiji něco podobného při očekávání relativně menšího koncertu? I kdyby pořadatelé vytvořili koridor od schodů do zadnější části haly, aby se ze schodiště nestala jatka, asi by to příliš nepomohlo. Lidí prostě bylo mnohem víc, než bylo únosné. Především se měla buď zajistit větší hala, nebo prodat méně vstupenek.

K výkonu jednotlivých skupin toho večera tak v podstatě nemám co říci. Pro klasický report bude muset posloužit rakouská zastávka turné, nebo pokud šťastnější čtenáři přispějí ve fóru. Díky pořadatelům jsem měl, podobně jako mnoho dalších lidí, na starosti úplně jiné věci než poslech hudby. Během vystoupení CITRON jsem se snažil stát na vlastních nohou na schodišti. Pro STRATOVARIUS jsem zaujal strategické, kupodivu celkem volné místo na balkóně za sloupem. A tak pro nulový výhled a roztříštěný zvuk nemám co dodat. Poté jsem šel domů; nemělo smysl tam zůstávat. Hlavní kapelu večera mám celkem rád a rád si je poslechnu příště, ale pokud možno v podmínkách pro lidi. Pořadatel selhal. Touha po snadném mamonu byla silnější než zajištění odpovídajících podmínek pro diváky. Bohužel to není poprvé a mám obavy, že ani naposled. Zřejmě se asi opravdu bude muset stát nějaký „Love Parade“, než se podobné akce budou trochu více kontrolovat. Do té doby nám zřejmě bude Pragokoncert dál vesele srát na hlavu.

Koncert 26. 11. 10 - Viedeň, Gasometer (Zdroj: Metalopolis.net )

Zdroj: Metalopolis.net
Autor: Petra


HELLOWEEN, STRATOVARIUS

HELLOWEEN vydali od „The Dark Ride“ jednoznačne najlepší album. Nadväzuje naň The 7 Sinners World Tour, ktorého prvá zastávka pripadla na susednú Viedeň. Ako špeciálni hostia sa na šnúre zúčastnia fínski STRATOVARIUS, ktorí kvôli tomu dokonca odvolali vystúpenie na festivale s názvom Caribbean Cruise – 70.000 Tons Of Metal.

Koncert sa mal pôvodne konať v Szene, v jednom z menších viedenských klubov, ale pre mimoriadne dobrý predpredaj ho promotér presunul do Gasometra, kam prišlo okolo 1 300 ľudí. Premiéra turné sa zaobišla bez predkapely. Hoci do haly púšťali už o pol ôsmej, STRATOVARIUS začínali až o vyše hodinu neskôr. Klub sa kvôli tomu zapĺňal pozvoľna.

Pre fínskych melodikov je turné po boku tekvíc obrovská šanca, ako si znovu posilniť pozíciu na metalovej scéne. Povedzme si úprimne, po odchode Tima Tolkkiho to už nie je to, čo bývalo. Keď sa nová zostava s gitaristom Matiasom Kupiainenom ako tak stabilizovala, skupinu postihla ďalšia pohroma. Bubeníkovi Jörgovi Michaelovi diagnostikovali pred časom rakovinu, momentálne postupuje liečbu, a tak ho na koncertoch dočasne nahradil Alex Landenburg (MEKONG DELTA, AXXIS, AT VANCE). A nepočínal si vôbec zle! Hodina hracieho času samozrejme nestačila na to, aby kapela zahrala všetky svoje hity. Setlist však predstavoval vyvážený mix novších vecí, vrátane úplne novej skladby z pripravovaného albumu, a osvedčených klasík typu „Kiss Of Judas“, „Father Time“, Speed Of Light“ či „Hunting High And Low“. Timovi Kotipeltovi nie vždy vyšli všetky vysoké tóny, ale nadšenému publiku to absolútne neprekážalo. Matias je introvertný typ gitaristu, po celý čas takmer neodtrhol zrak od strún a plne sa sústredil na hru. Hitovka „Black Diamond“ z vrcholného obdobia kapely ukončila príjemné, ale ničím výnimočné vystúpenie.

Nasledovala obligátna polhodinová prestávka určená na prestavbu pódia. Do poslednej sekundy utajovaný dizajn scény sa ukázal síce jednoduchý, ale o to účelnejší. Pódiu dominovalo predovšetkým točiace sa koleso známe z obalu novej dosky umiestnené vzadu za bicími a veľký svetelný aparát. Intro skombinované z úvodov skladieb „Who Is Mr. Madman“ a „Starlight“ sa prehuplo do prvej novinky a tou bola, ako sa dalo očakávať, singlovka „Are You Metal“. Na rozohriatie výborná voľba. Rovnako dobre reagovali aj rakúski fanúšikovia. V prvej rade však najviac pozornosti na seba pútali traja Gréci, ktorí z nepochopiteľných dôvodov mávali na kapelu brazílskou zástavou. Každopádne na hudobníkov to fungovalo ako magnet, a ak trojica bažila po ich priazni, potom jej taktika vyšla na sto percent.

Pred vystúpením som sa dozvedela, že kapela chystá zahrať dve až tri raritné skladby, ale že prvý triumf vytiahne už takto skoro, ma naozaj prekvapilo. Pri keeperovskej skladbe „I’m Alive“, za ktorou nasledoval už z minulého turné osvedčený klenot „March Of Time“ muselo zaplesať srdce každého fanúšika kapely. A jedným dychom treba dodať, že Andi Deris bol v ten večer v špičkovej hlasovej forme a spieval ako malý boh.

Nedá mi nezastaviť sa pri kostýmoch, ktoré si muzikanti na koncert zvolili. Všetci okrem bubeníka prišli nahodení v elegantnom oblečení, situáciu ešte ako tak „zachraňoval“ Andi v slušivej koženej bundičke, ale aj ten ju po chvíli vymenil za polodlhé sako. Jedine živelný Markus to nevydržal a takmer celý koncert odohral ako obyčajne v pohodlnej košeli. Tento elegantný imidž ostáva pre mňa záhadou, pretože nielen že nekorešponduje s hudbou, ale ani s konceptom novej dosky... Ale poďme naspäť k dôležitejším veciam. Z „Where The Sinners Go“ sa vykľula výborná živá skladba, ktorá má vďaka častým prechodom a striedaniu rytmu dynamický náboj. Podobne aj „World Of Fantasy“ s chytľavým refrénom prijalo publikum veľmi dobre. V kontexte so staršou tvorbou vynikne tvrdosť nových vecí ešte lepšie. Celkovo mám pocit, že z albumu „7 Sinners“ má každá skladba potenciál byť koncertným ťahákom a určite by bolo zaujímavé vypočuť si celý materiál v živej podobe.

Návrat k albumu „The Time Of The Oath“ predstavovala skladba „Power“, tentoraz v normálnej dĺžke bez speváckych vsuviek publika. Medzitým dostali priestor na predvedenie svojho umenia bubeník Dani Löble a gitarista Sascha Gerstner a pokračovalo sa s dvojicou skladieb o lietaní zo staršej a novšej éry, teda „Eagle Fly Free“ a „If I Could Fly“. Skladba „Handful Of Pain“ z pera bývalého bubeníka Uliho Kuscha sa postarala o ďalšie veľmi prijemné prekvapenie večera. Nasledovala štvrtá vec z novinky, a kto tipuje „The Smile Of The Sun“, tipuje zle, lebo kapela sa rozhodla pre „You Stupid Mankind“. Fanúšikov potešil starý hit „Ride The Sky“, ktorý pravidelne znie nielen na koncertoch HELLOWEEN, ale aj GAMMA RAY, čo je úžasné. Koniec hlavnej časti koncertu sa niesol v znamení ešte väčšieho hitu „I Want Out“, ktorý si nôtila celá sála Gasometra. Po krátkej pauze odohrali HELLOWEEN najgeniálnejšie a najdlhšie medley, aké som kedy videla. Posúďte sami – „Keeper Of The Seven Keys“, „King For A Thousand Years“ a „Halloween“. Nasledovala jedna z ďalších „povinných jázd“, hitovka Future World“ v rozšírenej verzii, v rámci ktorej Andi niekoľkokrát precvičoval spievanie refrénu s fanúšikmi a popri tom stihol predstaviť kapelu. Nie, toto ešte nebol koniec koncertu. Ešte nás čakali dva prídavky. Keď zazneli úvodné tóny prvého z nich, neverila som vlastným ušiam, že kapela splnila moje tajné želanie. „Steel Tormentor“ z druhého albumu Derisovskej éry som prvýkrát a naposledy naživo počula v roku 1998! Som rada, že si táto rýchla vec opäť našla cestu do playlistu. Pri veľkolepom závere počas skladby „Dr. Stein“ vyrástli po bokoch pódia dve veľké oranžové nafukovacie tekvice a ich menšie „kolegyne“ obšťastnili nejedného šikovného fanúšika. Uprostred skladby na pódium vybehol mladý pár, ktorý sa zúčastnil súťaže o najlepšie stvárnenie Dr. Steina a zajamoval si spolu s kapelou na pódiu. S preoblečením si síce dvojica nedala veľa práce, ale za zážitok to určite stálo.

Čo dodať na záver? Boli sme svedkami výbornej, takmer dvojhodinovej šou a hoci išlo o prvý koncert turné, nevyskytlo sa jediné zaváhanie či chybička. S tým ani nikto nepočítal, veď HELLOWEEN sú profesionáli a svojím nasadením strčia do vrecka aj mladšie kapely. Osobne nemám jednu jedinú výčitku voči playlistu, ale na internetových fórach fanúšikovia kritizujú, že kapela kladie príliš veľký dôraz na keeperovské obdobie na úkor novšieho materiálu. Človek je tvor večne nespokojný a kapela, ktorá má takú bohatú diskografiu a existuje dvadsaťpäť rokov, logicky nemôže ulahodiť každému.

Za zmienku určite stojí fakt, že na nemeckej a švajčiarskej časti turné bude HELLOWEEN sprevádzať PINK CREAM 69, bývalá kapela Andiho Derisa.

Koncert 19. 12. 07  - Bratislava, PKO (Zdroj: Metalopolis.net )

Zdroj: Metalopolis.net
Autor: Petra


HELLOWEEN, GAMMA RAY, CASTAWAY

Stáva sa už takmer železným pravidlom, že keď jedna alebo druhá slávna kapela z Hamburgu nahrá nový album a vydá sa do sveta, turné sa skôr či neskôr zastaví aj v našich zemepisných šírkach. Tentokrát však koncerty legiend rýchleho melodického metalu dostali punc výnimočnosti. Sen mnohých fanúšikov sa stal skutočnosťou a odvekí rivali, ktorí si v minulosti nevedeli prísť ani na meno, sa pod hlavičkou Hellish Rock Tour spoločne rozbehli do sveta promovať svoje dve novinky „Gambling With The Devil“ a „Land Of The Free Pt. 2“.

Po víkendovej trojnásobnej návšteve Čiech, kde v Zlíne hrali dokonca pred vypredanou halou, sa turné presunulo na východ do Košíc, odkiaľ nabralo západný kurz smer Bratislava. Napriek nie práve najlepšej reklamnej kampani si v chladný stredňajší večer našlo cestu do haly okolo dvetisíc ľudí. Metalová komunita opäť raz potvrdila svoju vzájomnú prepojenosť a dokázala, že na promo stredne veľkých, ale dostatočne známych kapiel stačí aj prevažne internetová reklama.

Koncert otvorili niečo po siedmej domáci bardi CASTAWAY, ktorí chytili šancu hrať pred takým veľkým publikom pevne za pačesy. Predstavili sa vo svojej pôvodnej zostave s Andrejom Kutišom za klávesmi a myslím, že nikto z prítomných nepostrehol, že frontman Mayo nie je zdravotne v poriadku. Aj tento fakt svedčí o ich profesionalite. Ťažko si viem predstaviť inú z bratislavských kapiel, ktorá by sa úlohy otváračov koncertu zhostila lepšie. CASTAWAY sa cítia na pódiu ako doma (až mi niekedy bolo ľúto, že im dali k dispozícii len takú malú časť) a skladby z debutovej dosky „Over The Drowning Water“ si u priaznivcov už definitívne našli svoje miesto. CASTAWAY šľapali ako hodiny a moje počiatočné obavy, či ich epický progress bude to pravé orechové na začiatok koncertu, sa ihneď rozplynuli. Perfektná hráčska úroveň muzikantov, ich zohratosť, už pomaly legendárne duetá Maya s Andrejom a vynikajúca práca frontmana boli pastvou nielen pre uši ale aj pre oči.

GAMMA RAY to mali po predkapele jednoduché. Už po intre a počas prvej skladby „Gardens Of The Sinner“ im publikum ležalo tak povediac pri nohách. Kai Hansen a spol. sa u nás tešia veľkej popularite a ich chuť hrať naživo sa rokmi len znásobuje. Spomienka na prvý album v podobe odľahčenej „Heaven Can’t Wait“ a návrat do nedávnej minulosti s „New World Order“. Pódium zdobila plachta s motívom najnovšieho albumu, za hradbami schovaný Dan Zimmermann, po oboch stranách mu sekundovali basák Dirk Schlächter a gitarista Henjo Richter, celkom v kúte zastrčený výpomocný klávesák Alessio Gori a v prostriedku kraľoval Kai Hansen. Energická „Fight“ sa preniesla do novinky „Empress“, ktorá naživo vyznela veľmi dobre. „Rebellion In Dreamland“ zborovo odspievala celá hala, škoda len, že GAMMA RAY nám naservírovali len skrátenú verziu. Podobne dopadla i nesmrteľná „Ride The Sky“, bez ktorej by to nebolo ono. Medzitým ešte pripomenutie novej skladby „Into The Storm“ a mohutné prevetrávanie hlasiviek v podobe troch magických slov „Heavy Metal Universe“. Hansenovci sa playlistom pravdepodobne nezavďačili každému, z ich bohatej diskografie je čo vyberať. Napriek tomu vyťahovali jeden svižný hit za druhým a publiku nedali ani na chvíľu vydýchnuť. Záver oficiálnej časti sa niesol v znamení „Somewhere Out In Space“. Čas bol, žiaľ, neúprosný, a tak vyšiel iba jeden prídavok, „Send Me A Sign“.

Finálne úpravy pódia prebiehali v tajnosti za plachtou GAMMA RAY. Až keď svetlá potemneli, publikum mohlo zhliadnuť scénu v plnej kráse. Žiaľ, relatívne malé pódium v PKO jej zabránilo, aby naplno vynikla. Scéna vyzerala ako cover najnovšieho albumu, s tým rozdielom, že zelený panák sa už na pódium nezmestil, a tak sa musel uspokojiť s miestom v zadnej časti haly pri VIP sektore. V porovnaní so Zlínom bola scéna ochudobnená o dve oranžové tekvice, ktoré sa nafúkli v priebehu koncertu po oboch stranách pódia. Sem sa už jednoducho nevošli. Nič to však nezmenilo na skvelom koncerte, ktorého svedkami sa vzápätí stalo celé osadenstvo haly. Po intre „Walls Of Jericho“ Weikathovci vytiahli z rukáva prvý klenot „Halloween“, po ktorom pokračovali s hitom z derisovskej éry „Soul Survivor“, aby sa vzápätí vrátili do keeperovskej minulosti skladbou „March Of Time“, ktorú nikdy nehrávali naživo. Dúfam, že už nikto nezapochybuje, že Andi Deris je spevák na správnom mieste. Spolu s basákom Markusom Grosskopfom, ktorý bol, ako je to uňho dobrým zvykom, ako odtrhnutý z reťaze, priťahovali najviac pozornosti. Zato Michael Weikath opäť pôsobil dojmom, akoby sa koncertu ani nechcel zúčastniť a spokojne si bafkal jednu cigaretu za druhou. Nová skladba „As Long As I Fall“ sa u publika výborne chytila, rovnako ako klasika „Eagle Fly Free“. Po nej prišlo malé ukľudnenie s krásnou baladou „A Tale That Wasn’t Right“, ktorú zborovo odspievala celá hala. Vzápätí sa k slovu dostal Dani Löble, aby predviedol svoje bubenícke umenie. Na chvíľu ho však prerušili traja členovia okrem Weikiho, ktorí si nasadili dlhé biele brady a ako škriatkovské trio odspievali „Smoke On The Water“. Dani sa dostal k slovu ešte raz a potom sa pokračovalo ďalej v znamení novinky „The Bells Of The Seven Hells“. Melodická „If I Could Fly“ rozhýbala v okamihu celú halu. Dve záverečné skladby hlavného setu boli konfrontáciou súčasnosti s minulosťou. Ako druhá epická skladba v poradí dostala priestor „The King For A 1000 Years“ a nakoniec absolútna klasika „Dr. Stein“. Po chvíľkovej pauze sa hudobníci vrátili späť na pódium. Andi oblečený v lesklom červenom saku s cylindrom na hlave akoby chcel naznačiť, čo bude nasledovať. Medley pozostávajúce so zaujímavých vecí. Kúsok „Perfect Gentleman“, „I Can“, „Where The Rain Grows“, „Keeper Of The Seven Keys“ a nakoniec návrat k „Perfect Gentleman“, ktorého hala prijala s nadšenými ováciami. Potom prišiel najviac očakávaný moment koncertu. Na pódium vybehli všetci členovia GAMMA RAY okrem Dana Zimmermanna a spolu s HELLOWEEN si zajamovali v skladbách „Future World“ a „I Want Out“, pričom spevácke party si medzi sebou rozdelili Andi s Kaiom.

Koncert 19. 1. 06 - Vídeň, Planet Music (Zdroj: Metalopolis.net )

Zdroj: Metalopolis.net
Autor: Petra


HELLOWEEN, PRIMAL FEAR

Nedávny koncert HELLOWEEN v Žiline na mňa urobil veľmi silný dojem a keď sa naskytla možnosť zopakovať si tento výnimočný zážitok ešte raz v neďalekej Viedni, neváhala som ani minútu. Náš obľúbený klub Planet Music oslavuje tento rok siedme výročie a na vybraných januárových koncertoch ponúkajú návštevníkom lahodný catering zadarmo. Naše úvahy o vypredanosti lístkov hneď zahnala na prvý pohľad očividne chabá účasť. Je smutné, že kapela ako HELLOWEEN dokázala do Viedne pritiahnuť ledva tristočlenné publikum, ktoré sa v porovnaní s tým na CHILDREN OF BODOM generačne vymenilo. Na jednej strane pochopiteľný fakt, na strane druhej prekvapivé zistenie, že Tekvičky už mladšie ročníky asi nepriťahujú

.Večer otvorili v pozícii špeciálnych hosťov nemeckí PRIMAL FEAR. Hneď na úvod musím poznamenať, že lepšiu predkapelu si Weikathovci ani nemohli zvoliť. Je neuveriteľné, aký obrovský potenciál tkvie v tejto skupine. A práve živé hranie mu dáva priestor , aby naplno vynikol. PRIMAL FEAR sa od prvej skladby dokonale trafili do vkusu rakúskych fanúšikov. Stavili pritom prevažne na aktuálny album „Seven Seals“, z ktorého predviedli štyri kúsky. Najmä z očarujúcej „Seven Seals“ a bezkonkurenčnej „Diabolus“ sálali emócie, že pravdepodobne nie len ja som mala do činenia so zimomriavkami! Nemci miestami vzbudzovali dojem, že im je pódium malé, s takou vervou sa pustili do vystúpenia. Dokonalá zohratosť kapely a skvelý playlist, zostavený najmä z energických skladieb, sa postarali o nečakaný zážitok. Hoci kapelu založil basgitarista Mat Sinner, ústrednou postavou na pódiu je spevák Ralf Scheepers. Naživo spieva ešte lepšie ako na štúdiovkách, a to ani v najmenšom nepreháňam. Naozaj klobúk dolu pred týmto pánom spevákom. Vzhľadom na nacvičené pózy, zamerané na vyniknutie jeho vyšportovanej telesnej schránky, budí Ralf dojem, že minimálne pol dňa sa potí vo fitku a zvyšok času sa pretriasa pred zrkadlom. V skutočnosti je však veľmi sympatickým frontmanom, ktorý dokáže publikum skvele nažhaviť. Veru, nejednému Rakúšanovi pomastil bruško tým, že Rakúsko vyhlásil za jednu z najmetalovejších krajín vôbec. Hm, to ešte „Fears“ nehrali u nás... Pri predposlednej „Final Embrace“ došlo k tradičnému predstavovaniu kapely, pričom asi najviac zaujalo meno Randyho Blacka, známeho svojho času z kanadských ANNIHILATOR. Záver sa niesol v znamení tej najklišovitejšej možnej skladby – „Metal Is Forever“, ale vystupňovaná atmosféra musela strhnúť aj trochu náročnejšieho milovníka power metalu. Škoda, že ich koncert po hodinke musel skončiť.

Playlist:
„Demons & Angels“, „Rollercoaster“, „Nuclear Fire“, „Seven Seals“, „Angel In Black“, „Diabolus“, „Running In The Dust“, „Final Embrace“, „Metal Is Forever“.

Prestavba pódia ako aj žrebovanie zlosovateľných lístkov sa postarali o veľmi veľký časový sklz. HELLOWEEN tak začali hrať takmer o tri štvrte hodinu neskôr, ako pôvodne zamýšľali. V Planet Music k takémuto javu dochádza naozaj veľmi zriedka. Nažhavenosť ľudí našťastie nepoľavila ani počas dlhej prestávke. Klub sa celkom slušne zaplnil a do varu sa opäť dostával vďaka titulnej novinke „King For 1000 Years“. Oproti slovenskému koncertu boli kvôli zmenšeným priestorom skresané kulisy, čo však vôbec neprekážalo, pretože stredobodom pozornosti boli tak či tak samotní HELLOWEEN. Na kapelu bolo radosť pozerať sa. Koncerty ich očividne bavia a tak chémia s publikom naberala od začiatku tie správne obrátky. Fotiť bolo oficiálne dovolené len počas prvej skladby. Svetlá v spojení s dymom nevytvárali však práve najideálnejšie podmienky. Jednu zo svojich prečudesných nálad schytal v ten deň Weiki a tak mi do objektívu neraz hodil nejeden zo svojich nenapodobiteľných výrazov. Rozvášnený Andi, ktorý spevom prekonával sám seba, hodil do davu skoro plnú fľašu minerálky a ako sa o ňu fanúšikovia bili, časť minerálky pristála rovno na mne. Ale keďže Andi je Andi, bolo mu odpustené 🙂 Ako najenergickejší z pätice muzikantov sa opäť ukázal byť Markus. Neustále pobiehal zo strany na stranu, a keď mu skalný fanúšik za pomoci ochranky prepašoval na pódium pivo, jeho radosť nemala konca kraja. Playlist bol úplne identický s tým, ktorý previedli u nás v Žiline. Nádherne nostalgicky vyznel „Keeper“ i nádherná „A Tale That Wasn’t Right“. Po nej prišla na rad exhibícia Daniho s Markusom v tesnom závese, ktorému sa podarilo takmer rozmlátiť činely na cvičných bicích. Sympaťák Dani zožal za svoje umenie zaslúžený potlesk a v koncerte sa pokračovalo ďalej. Jedným z najsilnejších momentov bola nepochybne „Occasion Avenue“, dramatická, temná, s nečakanými prechodmi. Akurát som si všimla, že sa stretla s menším pochopením publika. Rakúšania sa ukázali byť stúpencami milovaného i nenávideného albumu „The Dark Ride“, a tak dvojlístok „Mr. Torture“ a „If I Could Fly“ dosiahol podľa ohlasu už pomaly status takého „Future World“. Pri nasledujúcom gitarovom sóle prišiel tentokrát na lekciu aj Dani s maličkou gitarou, na ktorej hral... no príšerne 🙂 Ale jedno je isté, jednoznačne v ňom drieme prirodzený showman. Sascha zahviezdil komplikovaným sólom, počas ktorého doslova očaroval publikum. Som si istá, že v prípade nutnosti by utiahol koncert HELLOWEEN kľudne aj sám len so svojou gitarou. Koncert mal neopakovateľnú príchuť už len tým, že sa odohrával v klube. Tamojšia atmosféra a čistý zvuk sa nedá s ničím porovnať. Každému fanúšikovi HELLOWEEN vrelo odporúčam! Kapela je momentálne jednoznačne na vrchole svojich koncertných možností, pod čo sa isto podpisujú i dobré vzťahy medzi muzikantmi. Už teraz sa teším do Vizovíc!

Playlist:
Intro, "King For 1000 Years", "Eagle Fly Free", "Hell Was Made In Heaven", "Keeper Of The Seven Keys", "A Tale That Wasn’t Right", drum solo, "Occasion Avenue", "Mr. Torture", "If I Could Fly", guitar solo, "Power", "Future World", "Invisible Man", "Mrs. God", "I Want Out", "Dr. Stein".

Koncert 22. 11. 05 - Žilina, Športová hala Bôrik (Zdroj: Metalirium.com )

Zdroj: Metalirium.com
Autor: 
iMbUS

HELLOWEEN, KAT, INTERITUS

Posledné utorkové ráno som sa zobudil, na teplomere ručička asi milimeter nad nulou, bolo treba ísť do školy na cviká, zima ako v ruskom filme. Nič zaujímavé, však. Večer už ale tak nezaujímavý nebol. Do žilinskej haly Bôrik zavítala už druhý krát nemecká speedmetalová stálica Helloween. Žilinská športová hala v minulosti vítala kapely ako Iron Maiden, Judas Priest, Nightwish, Stratovarius. Nie vždy sa dalo hovoriť o dobrom zvuku a tak som bol veľmi zvedavý ako sa s týmto dôležitým aspektom vysporiadajú páni od zvukárskeho stola.

Len, čo som vstúpil do haly, ani som nestihol poobzerať helloweenacký merchandise a už začali znieť prvé tóny intra. Na hodinkách som mal 20:01. Neuveriteľné, ale koncert začal naozaj načas a tak som vlietol do haly kde odpálili poľskí KAT prvý song. O predkapele som doposiaľ nepočul a tak som zvedavo počúval. Po tretej skladbe ma to prestalo baviť a šiel som radšej do bufetu. Kapela nehrala podľa mňa zle, ale ich hudba mi vôbec nesadla. Nasrato-agresívny vokál veľmi nemusím a hudba mi prišla nemastná – neslaná, jedna skladba ako druhá. No zvuk mali na predkapelu veľmi slušný. Keď si porovnáme čo zvukári spravili za hrôzu Symphony X pred dvoma rokmi, to bolo vtedy na zaplakanie. Konečne si uvedomili, že na Bôrik treba menšie PA-čko a nevypeckovať to na plné gule.

V médiách a na plagátoch bola avizovaná aj česká kapelka INTERITUS, ktorá mala hrať zrejme ako prvá, no z neznámych dôvodov nevystúpila. Nasledovná prestavba pódia sa teda nemohla týkať nikoho iného ako Helloween. Rekvizity sa niesli samozrejme v duchu Keepera. Po stranách bicích boli sošky Keeperov, vzadu a po bokoch plachty s podobnou témou ako na coveri albumu. V prestávke odznievajú posledné sekundy Ac/Dc – For Those About The Rock, nasledujú salvy „Shout!, Shout!“ V týchto okamihoch nastupuje na pódium na ľavej strane Sascha Gerstner a na pravej Andi Deris aby začali spolu úvodnú skladbu z aktuálneho albumu Keeper Of The Seven Keys – The Legacy „A King For a 1000 Years“. Prvé okamihy, keď sa pridala celá kapela, bol zvuk rozhádzaný, ale to je zanedbateľné, lebo behom minúty je všetko v poriadku a vyzeralo to, že dnes bude ten zvuk naozaj vcelku slušný. Kapela na mňa zo začiatku pôsobila veľmi neisto a rozhádzane. Dani sa dosť mýlil, Deris občas nastupoval nerytmicky a tá nespokojnosť bola poznať aj z výrazu tváre kapelníka Michaela Weikatha. Ale je to iba začiatok turné a aj majster tesár sa utne, tak im treba ešte miernu nezohratosť odpustiť. Ako najväčší pohoďáci na pódiu pôsobili jednoznačne Sascha a Markus. Andi nieje ten typ spevákov ako Bruce Dickinson, alebo Tobias Sammet, ktorí pobehujú po pódiu a snažia dosiahnuť najvyšší bod oceľovej konštrukcie. Skôr by som povedal, že dáva skôr prednosť spevu a ten mu teraz naozaj išiel. Ja osobne by som iba pouvažoval nad tým či hrať alebo nehrať „Eagle Fly Free“. Andi si Kiskeho výšky trochu prispôsobil na svoj hlas a nejako mi to nesedí. Nie je to proste ono, zato s ostatnými starými Keeperovskými skladbami si poradil veľmi slušne. Najmä v klasickej balade „A Tale That Wasnt Right“ naozaj exceloval. Po nej nasledovalo bubenícke sólo najnovšieho člena Helloweenu Daniho Löebla, ktoré nijako extra neoslnilo.

Occasion Avenue, ňou symbolicky začína druhá polovica koncertu. V nej boli najväčšie prekvapenia ako napríklad "Mr. Torture" alebo dlho dlho nehraná klasika "I Want Out". Sacha Gerstner sa nám chcel predviesť vo svojom sóle, ktoré ma takisto nejako nazaujalo. Osobne som od neho očakával viac, pretože na Rabbits a aj na Legacy v gitarovej hre naozaj exceloval. Ešte že tu máme Invisible Man, kde sa zachránil a povedal som si, že fajn, tak ten chlapík „umí“. Ku koncu si tekvice na nás pripravili prekvapenie v podobe dvoch veľkých svietiacich tekvíc po stranách pódia a dva prídavky. V prvom to bola skákačka "Mrs. God" a spomínaný "I Want Out" a bodku za koncertom dali s doktorom, ktorý vyrába príšerky, z ktorých budú skvelí rockoví hudobníci. 🙂 Za burácajúceho početného publika Helloweeni ešte porozdávali brnkátka, paličky, blany a pobrali sa kade ľahšie, do zákulisia.

Podľa bezprostredných reakcií na koncert to vyzeralo, že žilinskú halu opúštali fanúšikovia viac než spokojní. Veď dôvod na to naozaj mali. Dobrý zvuk, výborný setlist, kapela hrala super, pivo od sponzorov tieklo potokom, v bufete fešné kočky, atď., atď. Ja dávam palec hore a snáď bude do budúcna na Slovensku „lenivých rití“ čím ďalej, tým menej a budú chodiť na takéto výborné koncerty.

Koncert 22. 11. 05 - Žilina, Športová hala Bôrik (Zdroj: Metalopolis.net )

Zdroj: Metalopolis.net
Autor: Petra


HELLOWEEN, KAT

Ani sme sa nenazdali a po vydaní dlho očakávaného tretieho pokračovania "Keepera" vyrazili HELLOWEEN na turné, ktoré odštartovali v Čechách. Po koncertoch v Zlíne, Pardubiciach a Plzni boli poctení návštevou nemeckých tekvíc aj slovenskí fanúšikovia. Do žilinskej športovej haly Na Bôriku si však v utorok našlo cestu len niečo vyše tisíc priaznivcov tejto nemeckej metalovej legendy. Ťažko povedať, kde treba hľadať príčinu, ale isto zavážil fakt, že koncert sa konal v pracovný deň ako i to, že HELLOWEEN u nás nehrali poprvýkrát.

Presne úderom ôsmej, ako bolo uvedené na plagátoch, začala hrať poľská predkapela KAT. Našinec na takúto presnosť nebýva zvyknutý, preto to hodnotím ako jedno z pozitív organizovaného koncertu. Žiaľ, keď sa na pódiu činili Poliaci, nachádzala som sa v zákulisí, kde som spovedala Markusa Grosskopfa. Rozhovor s basgitaristom HELLOWEEN si budete mať možnosť prečítať na našich stránkach už čoskoro. Do haly som prišla približne tri skladby pred koncom. Ako som mala možnosť zistiť, KAT sa podarilo nadviazať kontakt s publikom, ktoré si omotali okolo prsta výdatnou porciou menej melodického power/thrash metalu. Na hlavné hviezdy sme si museli ešte počkať, čomu predchádzala dvadsaťminútová horúčkovitá prestavba pódia.

Samotná pódiová scéna si zaslúži, aby sme jej venovali väčšiu pozornosť. Asi nikdy v živote som nevidela tak vkusne a efektne vyriešené pódiové kulisy. Pozadie tvorila veľká plachta s motívom obalu nového albumu, pričom výjavy z neho boli aj po stranách. Na pódiu po bokoch bicích boli umiestnené dve sochy so svetielkujúcimi očami. Do toho temné svetlo, intro z novinky a z tmy sa na podstavci od bicích vynáral Andi Deris. Naozaj pôsobivé! V druhej polovici koncertu po bokoch pódia vyrástli dve veľké nafukovacie a svietiace tekvice. Podľa očakávania odpálili HELLOWEEN na začiatok prvú dlhú vec z novinky "King For 1000 Years". Zdalo sa, že žilinské publikum sa už s albumom stihlo zoznámiť a odozva najmä v prvých desiatich radoch bola fantastická. V kotli to len tak vrelo. Publikum si veľmi pochvaľoval aj samotný Andi.

S klasikou "Eagle Fly Free" se sa vrátili do čias minulých a treťou skladbou sme si prekvapivo zaspomínali na predchádzajúcu dosku "Rabbit Don’t Come Easy". Po ňom nasledoval už na minulom turné odkúšaný nesmrteľný "Keeper Of The Seven Keys". Kapela dávala do koncertu naozaj všetko. Hrali ako o život, poniektorí behali, skákali... Andi dopĺňal skladby sugestívnymi gestami, čím umocňoval zážitok z jednotlivých skladieb. Zdá sa, že skupina s príchodom Dani Löbleho nezískali len technicky precízneho bubeníka, ale aj nový náboj, ktorý sa na výraze kapely okamžite pozitívne odrazil. Napriek tomu, že turné je len na začiatku, kapela je dostatočne zohraná a skladby jej sedia. Vždy som veľmi fandila ére s Rolandom Grapowom a Uli Kuschom, ale po zhliadnutí tohto koncertu nie som ďaleko od tvrdenia, že HELLOWEEN majú práve teraz tú najsilnejšiu zostavu.

Po dlhom, predlhom "Keeperovi" nám HELLOWEEN zahrali na city slaďáčikom "A Tale That Wasn’t Right", pri ktorom sa v hale objavilo nejedno svetielko zo zapaľovača. Krátka prestávka pre ostatných, ale nie pre Daniho a Markusa, ktorí sa nás podujali pobaviť bubeníckym sólom na spôsob akejsi improvizovanej bubeníckej školy. Nápad naozaj originálny! Po niekoľkých prehrávkach prenechal Markus priestor Danimu, aby sa predviedol v celej svojej bubeníckej kráse. S novým elánom sa už kompletná kapela opäť zišla na scéne a odpálila snáď najzaujímavejšiu novinku "Occasion Avenue", ktorá naživo ešte predčila očakávania. Mierne rozsypaná "Mr. Torture" pripomenula album "The Dark Ride", o ktorom sa Weiki neraz vyjadril nie práve v najlepších súvislostiach. Zvuk bol na žilinské pomery dobrý. Rovnako dobre vynikli jednotlivé nástroje ako aj spev. Andi možno trochu úspornejšie komunikoval s publikom. Jeho predslovy neboli veľmi dlhé a takisto sa vzdal aj naučených slovných formuliek, ktorými zvykol uvádzať notoricky známe fláky. Je však cítiť, že sa turné od turné zlepšuje. Jeho spevácky výkon bol naozaj bezchybný. Komerčná "If I Could Fly" rozhýbala celé osadenstvo haly a po nej prišlo ďalšie intermezzo v podobe Saschovej prehliadky šiestich strún. Spevnú "Power" s dominantným refrénom tentokrát odohrali iba v základnej dĺžke. Publikum dostalo priestor vzápätí, keď si prevetralo hlasivky vo "Future World". Ešte dva záseky z novinky, aby sme náhodou nezabudli, o aké turné to vlastne ide, a klasicky narafičený záver. Niet nad osvedčené klasiky, zrejme týmto heslom sa riadili HELLOWEEN, keď nás následne obdarili dvomi klenotmi "I Want Out" a "Dr. Stein". Potom už len klaňačka, predstavovanie kapely a nekonečné skandovanie fanúšikov. Taký bol záver po všetkých stránkach výborného koncertu.

Playlist:
Intro, "King For 1000 Years", "Eagle Fly Free", "Hell Was Made In Heaven", "Keeper Of The Seven Keys", "A Tale That Wasn’t Right", drum solo, "Occasion Avenue", "Mr. Torture", "If I Could Fly", guitar solo, "Power", "Future World", "Invisible Man", "Mrs. God", "I Want Out", "Dr. Stein".

Koncert 20. 11. 05 - Plzeň, hala Lokomotiva (Zdroj: Metalopolis.net )

Zdroj: Metalopolis.net
Autor: 
Louis

HELLOWEEN, KAT, INTERITUS

Tak tohle se mi vážně líbilo. Ukřižujte si mě na čem chcete (pokud samozřejmě nemáte stejný názor jako já), ale „Keeper Of The Seven Keys - The Legacy“ v živém provedení, to bylo něco naprosto diametrálně odlišného od albové předlohy. Nelze tomu pochopitelně rozumět tak, že koncertní set německých HELLOWEEN na třetí české zastávce startujícího světového turné tvořily jenom skladby z propagované novinky. To právě zdaleka ne. Přesně v duchu výrazu „The Legacy“ („odkaz“) totiž zahrnoval reprezentativní výběr z celé dýňové kariéry s detailním zaměřením na všechna tři vyprávění o Strážci sedmi klíčů. Samotná kapela byla navíc evidentně pozitivně naladěna, její výkony rozhodně nezaostávaly za očekáváním, a tak se zkrátka ani sám nedivím tomu, jak moc mě Weikath a spol. potěšili a pobavili. Ale vraťme se na samotný začátek toho všeho do velmi solidně zaplněné haly TJ Lokomotiva Plzeň.

Z neznámého důvodu nejprve nevystoupila předem avizovaná místní stálice INTERITUS (aktuální album „Frozen Darkness“ je z letošního roku) a upřímně řečeno, byl jsem tomu rád. Scénář, podle kterého tihle sympatičtí plzeňáci vystupují poslední cca dva roky před každou větší kapelou koncertující v západočeské metropoli, se mi už přece jenom zajedl. S nepatrným časovým skluzem tak na pódium vyrazili rovnou polští předskokani KAT, jejichž přítomnost jsem ovšem zcela nepochopil (když jsem předtím pro jistotu úplně vyloučil, že by měli cokoli společného s jistou výstřední americkou dámou, prznící pod hlavičkou THE GREAT KAT a s elektrickou kytarou v ruce díla velikánů klasické hudby). Tihle manící totiž nehráli ani melodický, ani speed metal, a dokonce nehráli ani nic, co by stálo za pozornější poslech. První čtyři skladby vedené a zahrané v duchu „když se VENOM učili hrát“, nemastné, neslané a korunované nesympatickým monotónním pokřikováním zpěváka Henryho Becka. Ty mě o tom přesvědčily víc než dost a stejně jako jsem oželel zbytek jejich setu, oželím docela určitě i všechna další setkání s jejich aktivitami, tedy zejména těmi hudebními. (Děláš si srandu? Neznám sice aktuální formu, ale ty nepamatuješ polské KAT, na jejichž desky se v Polské kultuře v dávných dobách stála div ne fronta? A že by neuměli hrát? No, nechce se mi věřit! pozn. DKM).

Zato HELLOWEEN, to bylo jiné kafe. Na setmělé scéně, prosycené světle fialově fosforeskujícími barvami, se po obou stranách nad bicími zjevily dvě figuríny v kápích, a k nim se do kuželového světla postavili Sascha Gerstner a Andi Deris, aby společně rozehráli překvapivě úvodní a předlouhou „The King For A 1000 Years“. I po rozjezdové akustické pasáži, kdy se do hraní zapojil i zbytek kapely a scéna se ve všech směrech vrátila do normálních dimenzí (čítajících i vyobrazení motivu dýně na mnoho způsobů), ve mě tenhle krásný okamžik ještě velmi dlouho odezníval. Za bouřlivého ohlasu publika pak kapela nasadila koncertní tutovku „Eagle Fly Free“ a vzápětí za ní jednu z nejvýraznějších skladeb alba „Rabbit Don´t Come Easy“ - „Hell Was Made In Heaven“. Michael Weikath si mezitím stačil zapálit obligátní cigárko a všechno fungovalo tím neideálnějším způsobem, v němž nebylo jediné hluché místo. A to přesto, že následoval další časově náročný kus „Keeper Of The Seven Keys“, jemuž podobné nebývají tím nejpřijatelnějším bodem koncertního programu. Dalším výletem do doupěte Strážce se stal magnetizující ploužák „A Tale That Wasn´t Right“, v němž dal Deris pozapomenout na úvahy o tom, jak moc se jeho hlas nepodobá originální Kiskeho fistuli. Tahle skladba obzvlášť potěšila, neboť se, na rozdíl od mnoha jiných, nedala dopředu očekávat. A světla dál vířila, lidé řvali (HELLOWEEN se zkrátka pořád líbí) a neochabli ani při Loebleho sólu na bicí a později Gerstnerově kytarové onanii. Bohužel, protože tupé stereotypní prokládání koncertu podobnými okamžiky už je (a nejen v tomto případě) opravdu na pováženou. Nicméně, jak praví klasik, můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom debatovat, ale to je asi tak to jediné, co s tím uděláme.

Stejně jako druhá půle akutálního alba pak začala i druhá půle koncertní show - „Occasion Avenue“ už potřetí ten večer zahrála na nekonečně dlouhou strunu, nicméně i ona se líbila, zřejmě pro svoji barevnou a zároveň nenudící členitost, která byla zvýrazněna také tím, že ti na pódiu se nám dole věnovali na sto procent, bez nějakých ostentativních póz unuděnosti a „hvězdnosti“. A samozřejmě, Weikath stále kouřil o stošet. Poté došlo i na jedno z nejkontroverznějších alb v dějinách kapely, zamračenou dýni a „The Dark Ride“, z nějž těsně za sebou zazněly lechtivá „Mr. Torture“ a „If I Could Fly“s těžkotonážním klávesovým motivem. A kurs nabral zřetelný směr k závěru, neboť po klasicky svižné „Power“ se ozvaly nezaměnitelné tóny „Future World“, které s sebou přinesly i nekonečné obligátní halekání „jejéjejéjé“. Prostor pro přídavek ohraničila „The Invisible Man“, po níž se HELLOWEEN ani neobtěžovali nějak výrazně loučit (bodejť by také jo, když věděli, že za chvíli jsou zpátky) a zmizeli ve tmě zákulisí. Po návratu ještě zmáčkli „Mrs. God“, „I Want Out“ a „Dr. Stein“ a dovršili tak večer, na který se jen tak nezapomíná, zejména pro tu spoustu výborné muziky, vnímané samozřejmě především v nostalgickém světle. Pak už jen kapela do publika rozházela trsátka a paličky, Weikath dokonce i posledního vajgla (vážně by mě moc zajímalo, jak se tvářil ten šťastlivec, který se s ním popral), a definitivně vyklidila pozice. Samozřejmě pouze v plzeňské hale, protože jak zřejmo, jinak se jí jen tak nezbavíme, ať se nám to líbí nebo ne. Ehm, to je tedy slovo do pranice.

Koncert 19. 11. 05 - Pardubice, Duhová aréna (Zdroj: VolumeMax.net )

Zdroj: Volumemax.net
Autor: 
Crimson Thunder

HELLOWEEN, KAT, INTERITUS

Helloween. Průkopníci speed metalu, legenda, která před nedávnem vydala pokračování své klasiky „Keeper Of The Seven Keys“ s podtitulem „The Legacy“. Tato kapela nás na své tour k podpoře tohoto alba poctila svou návštěvou a to hned na třech místech naší republiky. Začali ve Zlíně, postoupili přes Pardubice až do Plzně. A právě pardubický koncert mě zlákal.

A tak v sobotu, 19. listopadu ve dvě hodiny odpoledne na havlíčkobrodském nádraží začala naše cesta za Helloween. Já a můj kamarád jsme na každé zastávce vyhlíželi nějaké spřízněné duše, nicméně nikde nikdo. Asi ve tři hodiny jsme dorazili do Kolína, odkud jsme ve tři čtvrtě na čtyři vyrazili do Pardubic. Cesta uběhla pěkně rychle, řekněme speedově, a ve čtvrt na pět jsme stáli na pardubickém hlavním nádraží. Tou dobou se tam již shromažďovalo několik příznivců speed metalu. Poté zbývalo dostat se jen k ČEZ Aréně, což nám zabralo asi čtvrt hodiny. Pravdou je, že jsme málem nevystoupili z trolejbusu, jelikož řidič nám nějakým záhadným způsobem odmítl otevřít přední dveře a hotovil se k odjezdu. Tehdy jsme opravdu raketově vystartovali k prostředním dveřím, kterými ještě nastupovali pasažéři. Jen tak tak, že jsme se dostali ven.

U ČEZ Arény se tou dobou pohybovalo tak deset fanoušků. Hned jsme tedy obsadili strategické pozice přede dveřmi. Zbývaly nám dlouhé dvě hodiny čekání na jejich otevření. Nejenže byly dlouhé, ale i mrazivé, jelikož teplota se pohybovala určitě kolem nuly. V tu chvíli jsme si posteskli, že s sebou nemáme něco na zahřátí zevnitř a pokukovali po hloučku fanoušků, který stál vedle nás a tajně doufali, že se podělí o svou trošku rumu. Hlad se rovněž přihlásil o slovo a tak jsem snědl bagetu, vzal zavděk studenou minerálkou a pak už se jen otočil směrem ke dveřím a pozoroval co bude dál.

Kolem půl šesté začaly věci nabírat spád. Fanoušků přibývalo a tak my, v prvních řadách, jsme se namáčkli na dveře a postupně jsme se začali dožadovat otevření. S přibývajícím časem a hlavně davem fanoušků atmosféra houstla. Chorály „Happy, happy Helloween…“ střídaly nadávky ostřejšího kalibru. Olej do ohně přilévali členové ochranky, kteří nám nejprve naznačili, že otevřou v šest (nakonec to bylo s bídou o půl sedmé) a poté i tím, že si jakoby nic dali kafíčko, zřejmě aby jim nebyla zima (nám venku opravdu vůbec nemrzly končetiny).

Snad v půl sedmé se tedy brány ČEZ Arény otevřely a dav vtrhnul dovnitř. Kamarád se jaksi zasekl, proto jsem chvíli počkal a poté jsme se úprkem vydali směrem k pódiu. Kolega mě následoval, nicméně utíkat se mu zřejmě moc nechtělo, jelikož za mnou jen volal: „Nehroť to, nehroť to!“. Nedbal jsem na jeho slova ani na prodavače s trikama Helloween a najednou jsem se ocitl v hale. Přeskočil jsem mantinel a pádil k pódiu. Ano. Jsem tu a v první řadě. Paráda. Co na tom, že mám ve výhledu sloup konstrukce pódia. Když se trochu nahnu tak mám skvělý výhled. Takže večer může začít.

Lehce po sedmé hodině to rozbalili symfoničtí metalisté Interitus. Bylo to poprvé, co jsem s nimi měl tu čest. A musím říci, že mě jejich muzika docela vzala. Bohužel housle většinou nebyly slyšet. Trochu lépe si vedla flétna, ačkoli také byla často přehlušována metalovou vřavou. Jinak ale Interitus zahráli dobře a příjemně mě naladili.

Druhou kapelou byli Poláci Kat. Legenda, ačkoliv pro mě další nový pojem, o kterém jsem, na rozdíl od Interitus, nikdy ani neslyšel. A i oni, dle mého soudu odvedli práci, kterou bych od předkapely očekával. Podařilo se jim dobře rozdunět arénu a udělat vcelku dobrou show. Až na basáka, který víceméně stál na místě. Pravdou je, že jejich hudba byla od začátku do konce na jedno brdo, ale čert to vem, když jsem přijel na Helloween.

Jen minuty nás dělily od začátku vystoupení. Naposledy v hale zhasínají zářivky, na potemnělém pódiu jsou vidět dvě figuríny „Keepra“, celá atmosféra je napjatá, všichni čekáme jen na jedno. Za tajemných klávesových tónů, během kterých je vpouštěna umělá mlha do haly se obecenstvo dostává do varu a v tom se za jednou sochou Keepra objevuje Andy Deris pronášejíce první verše skladby „King For A 1000 Years“. Má na sobě kožený plášť, působí mysticky jako nějaký mág. Tak teď to teprve začíná. Na pódiu se během chvíle objevuje zbytek Helloween. Sascha, Markus, Michael a Daniel, který za bicí usedl již dříve.

Když tento epos končí, Helloween to rozbalí tentokrát se speedovou klasikou „Eagle Fly Free“. Tyto staré dobré fláky dostaly poměrně dost místa. Kromě již zmíněného „Eagla“ zahráli další legendární skladbu „Keeper Of The Seven Keys“, „Tale That Wasn´t Right“, „Future World“, „I Want Out (!!!)“ a nakonec „Dr. Stein“. Jako kontrast k těmto evergreenům zde samozřejmě zazněly písně z posledního, třetího „Keepra“. Z této placky hráli, kromě již zmíněné „King For A 1000 Years“, ještě „Occasion Avenue“, „Mrs. God“ a „Invisible Man“. Ve „Future World“ si s námi Deris trochu pohrál, když chtěl, abychom zpívali ještě hlasitěji. Písní „I Want Out“ jsem byl mile překvapen. Přišla sice až ke konci nicméně velmi potěšila.

Z poslední desky mě dostaly vlastně všechny skladby. Vystoupení bylo doplněno skladbami jako „Power“, „Hell Was Made In Heaven“ nebo dvěmi skladbami z alba „Dark Ride“ „Mr. Torture“ a baladou „If I Could Fly“. Helloween samozřejmě nevynechali sóla na bicí a na kytaru. Kytarové sólo obstaral Sascha. A sólo na bicí to bylo něco. Daniel bubnoval spolu s Markusem, který měl menší bicí soupravu, z mého pohledu právě za sochou Keepra, takže jsem na něj moc neviděl. Celé to probíhalo tak, že Daniel vybubnoval určitou melodii a Markus po něm opakoval a později se navzájem doplňovali. Pak Markus odešel a celé sólo bylo na Danim. Ještě během hraní začal rozhazovat pár červených létajících talířů s logem Helloween, které byly podepsané s malou větou „You Got It!“. Když dohrál, rozhodil zbývající talíře a show pokračovalo.

Celkově všichni působili jako že jsou v naprosté pohodě, zářila z nich radost. Hlavně Markus často blbnul se Saschou nebo Andym, který nešetřil úsměvy, místy až tajemnými. Musím také říci, že jsem během koncertu samotného neměl pocit, že bych neslyšel vlastního slova, ačkoli když jsem o půl druhé ráno ulehl do postele slyšel jsem, jak mi ukrutně zvoní v uších.

Poprvé v životě jsem viděl Helloween na vlastní oči. Nelitoval jsem. Vrátil jsem se z koncertu tak, jak bych si představoval. Vyřvaný a s perfektními zážitky. Na takovéhle koncerty se opravdu vyplatí jezdit.


Koncert 18. 11. 05 - Zlín, hala Novesta (Zdroj:  Musicserver.cz )

Zdroj: Musicserver.cz
Autor: 
Petra Hubáčková

HELLOWEEN, KAT, INTERITUS

Stejně jako před rokem (před dvěma roky - pozn.: webmastera) navštívila Zlín skupina Helloween, stalo se tomu v pátek 18. listopadu. Do studeného listopadového večera měly ve velkém očekávání zahřmít jiskrné kovové tóny a fanoušci se ke zlínské Sportovní hale Novesta sjížděli už před sedmou hodinou. Dle dobrého zvyku se hala začala otevírat asi dvě hodiny před koncertem. Helloween si s sebou přivezli dvě předkapely - české Interitus a KAT. Symfo-metalistům Interitus se dostalo do rukou velmi vlažné publikum a jejich půlhodinový výkon měl posluchače navnadit na pecku jménem KAT. Zpěvačka a flétnistka Bára se snažila hroziče v prvních řadách trošku probudit, jenže k ničemu to nevedlo. Výkon předvedli slušný - na to, že jim bylo věnováno pouze třicet minut čistého času. Díky tak malému časovému rozpětí hráli skladby vesměs stejného charakteru (upřímně řečeno, pořád to samé dokola). Zpěvák a kytarista Ioannes chraplal jako o závod. Za málo času skupina nemůže; ale ten bicmanův bramborový přechod, za to si už může sama. No, pánové a dáma mají co dělat, aby si jejich koncert nejeden fanda mohl pořádně užít.

Hrdlořezové KATovci se připlížili na pódium s mlhou za zády a spustili tvrdou heavy řežbu. Na hudební scéně se pohybují už nějaký ten pátek (přesněji řečeno 26 let) a ví, jak a co dělat s publikem, aby je poslouchalo. Jenže... Opět byli v pozici předkapely, a tak si nemohli dovolit hrát různorodé věci. Nadcházející hodina v jejich podání byla v drsném a opět chraplavém tónu. Hlasivky Henriho Becka musí být zřejmě z titanu, když ten nápor vydržely. Ale na druhou stranu: zpěvák je jistě v tomto stylu projevu kovaný. V předposlední skladbě ukázal i on, že umí řídit melodickou linku. Za to baskytarista Krzysztof Oset to nějak nezvládal. Přikulil se na scénu jako obr, držel basu a pak se opět ráčil odvalit.

A konečně je to tady! Po pětačtyřiceti minutách chystání scény se konečně zhasla světla a v nastalé tmě se na jevišti objevili dva strážci sedmi klíčů. Za úvodní recitace a prvních tónů "King For 1000 Years" se na scéně zjevil miláček publika, mladičký Sascha Gerstner následovaný Andim Derisem. Sascha spustil intro a přidali se i ostatní členové. Weiki nastoupil se svým cigárkem, které si střídavě odkládal k mikrofonu. Prostě idylka. Se stejnou pohodou již mírně rozdivočelému publiku předvedli přeslavnou věcičku "Eagle Fly Free". Markus lítal po scéně jako za starých-mladých časů a Ingo (nynějším bubeníkem je Dani Löble, Ingo už bohužel není mezi námi - pozn.: webmastera) za bicími řádil a náležitě si svou pozici ve skupině užíval. Při třetí skladbě "Hell Was Made In Heaven" připomněli, jak ve "městě rocku" řádili před rokem (před dvěma roky - pozn.: webmastera) při honu za bílým králíčkem... Pekelně rychlý úprk malého stvoření před Luciferovými riffy to byl. Andi opět laškoval s publikem a nabádal k pití chmelového nápoje na posilněnou, protože následující "Keeper Of The Seven Keys" dala publiku pěkně zabrat. Fanoušci se dělili s Andim o hlasovou linku a skupinu to evidentně těšilo. Není se čemu divit, když tato skladba patří dnes ke skalním hymnám speedmetalu.

Na řadu přichází bubenická exhibice. A to nejen v podání pana Inga (opět chyba - nynějším bubeníkem je Dani Löble - pozn.: webmastera), nynějšího bubeníka. Ale Markus chce taky ukázat, že umí třískat do škopků. A tak se pohodlně usadí na rampě za dětskou soupravičku a "soutěží" s Ingem (Danim - pozn.: webmastera), kdo z koho. Toto bubenické duo posluchače těší necelých patnáct minut. Následují kousky jako "Mrs. God", "Ocassion Avenue", "Future World". Kotel vře a Andiho poslouchá na slovo. Markus laškuje s Ingem (Danim - pozn.: webmastera) a Sascha se oddává svým mistrně zvládnutým sólům. Publikum se sborově přidává při další pecce "If I Could Fly", jedné ze dvou balad tohoto večera. Úžasná souhra panuje mezi Saschou a Weikim, když se doplňují v ohromujících sólech.

U miláčka všech přítomných dam ještě nějakou tu chvilku zůstaneme. Hroziče a všechny přítomné čeká pět minut pana Gerstnera. A že stojí za to. Sascha jen dokazuje, že je úžasným hudebníkem a že si místo mezi svými staršími kolegy ve skupině zaslouží. Prstíky mu kmitaly po hmatníku a jeho pohodový výraz ve tváři jen dodával kouzlu jeho vystoupení. V následujících pěti skladbách zvukař otočil čudlem volume těžce doprava. Vznikla tak trochu zvuková koule, ale nikomu to nevadilo. Spíše naopak. Podlaha duněla pod doskoky hrozičů i tleskačů při "Power", "Invisible Man" a "I Want Out". Poslední zmiňovaná věc je z alba "The Keeper Of The Seven Keys Part II" a mimo jiné z dob Kiskeho. Stejně tak jako druhá balada večera "A Tale That Wasn't Right". Všem přítomným byla jasná souvislost, proč se právě tento pomaláček stal nezbytnou součástí playlistu. Ale krom divného začátku nepřinesla nic nového. Kdyby místo tohoto díla dali věcičku z pera Andiho Derise "In The Middle Of A Heartbeat", nejeden zapřisáhlý metalista by zvedl ruku se zapalovačem. A to nemluvím o působivosti skladby...

Po pecce "I Want Out" se skupina za ohlušujícího potlesku, pískotu a neartikulovaného řevu odporoučela do zákulisí, ale hned se zase vrátila. Přes ohulené repráky se nesly přídavky "Mr. Torture", "Dr. Stein" a poslední, ale už opravdu poslední skladba večera, famózní "Perfect Gentleman". Tím koncert definitivně skončil. Metalisté a metalistky se cpali ke dveřím a skoro si ani nevšimli dvou gigantických dýní, které mezitím vyrostly po stranách pódia. Takový byl počátek světového turné ke třetímu "Keeperovi" a k jeho neobyčejně silnému návratu.

Koncert 7. 11. 03 - Slovensko, Žilina (Zdroj:  Petra Melancholy )

Autor:  Petra Melancholy

HELLOWEEN, RAGE, SEVEN 

Čo napísať o kapele, ku ktorej prechovávam priam nekritický obdiv a ktorá má u mňa takú pozíciu, že ju môžem počúvať vždy a všade za každých okolností? Najlepšie asi bude začať tým ako sme poobede dorazili do žilinskej haly na Bôriku, pri ktorej už niekoľko hodín stáli zaparkované tourbusy - prvý znak toho, že všetko ide podľa plánu. Napriek dopredu ohlasovaným veľmi prísnym podmienkam zo strany manažmentu kapely sme sa v sprievode EPG-čkárov bez problémov dostali do samotného zákulisia. Pred piatimi rokmi, kedy som v Zlíne prvýkrát videla HELLOWEEN naživo, mi ani vo sne nenapadlo, že sa k nim niekedy dostanem až takto blízko. Od tých čias sa samozrejme veľa zmenilo: Po odchode Rolanda a Uliho sa môj vzťah ku kapele trochu naštrbil a drobné prasklinky nedokázal celkom zarovnať ani nový počin „Rabbit Don't Come Easy". Album to nie je zlý, očakávania fanúšikov splnil dokonale, ale nikto ma nepresvedčí o opaku, že sa na ňom nachádzajú prevažne priemerné skladby. O to viac som bola zvedavá na koncert, či noví členovia so sebou do kapely priniesli aj povestný závan čerstvého vzduchu a či sa niečo z toho prílivu energie nalepilo na inak strašne flegmatického Weikiho.

V zákulisí som sa nechtiac zoznámila aj s ich manažérom. V snahe pomôcť s tlmočením som naňho, netušiac o koho ide, vybehla s otázočkou „Sprechen Sie Deutsch?" na čo tento, na prvý aj druhý pohľad nepríjemný Angličan, odpovedal zarazene „No". Pretlmočila som mu teda jednu vetu a naša komunikácia tým aj skončila. Úplným opakom bol Mike Terrana. Neustále sledoval, čo sa deje v hale, s každým sa ochotne porozprával a popri tom mal pod palcom merchandising svojej kapely. O tom, že je to nielen pohodový človek ale aj veľký profesionál svedčí fakt, že svoje bicie značky Premier si rozkladal pred aj po koncerte pekne vlastnoručne. Nedá mi nezastaviť sa ešte raz pri spomínanom merchandisingu. Na to, ako sme spolu s Magdou boli poverené dohodnúť za EPG ceny tričiek HELLOWEEN asi tak ľahko nezabudnem. S mojou chabou angličtinou, naviac keď dotyčný mal nezrozumiteľný prízvuk vôbec nechápem ako sme to zvládli. V každom prípade sme sa snažili o čo najvyššie zníženie cien, aj tourmanažér by sa nakoniec dal zlomiť, ale vedenie, s ktorým komunikovali telefonicky, o tom nechcelo ani počuť. Len na ilustráciu: tričko s krátkym rukávom nakoniec stálo 860,- Sk. Čas pokročil, Hells nabehli na zvukovú skúšku, pravdaže bez Andiho a Weikiho, ktorí na to majú svojich ľudí. Hodne improvizovali, zahrali kúsok „Just A Little Sign" ale v porovnaní s RAGE trvala ich zvukovka strašne krátko. RAGE zvučili vyše hodiny (!), čím sa dramaticky posunul čas, kedy sa začalo púšťať. Vychádzalo to zhruba o hodinu a pol neskôr. Do haly zvonku prenikal piskot vymrznutých fanúšikov, ale nedalo sa nič robiť. Prví ľudia vstúpili do haly úderom ôsmej, okamžite sa „lačno" vrhli k pódiu, kde to zakrátko odpálili českobudejovickí SEVEN v roli predkapely. Neviem, či publikum bolo také navnadené na hudbu alebo zaúčinkoval More Than Fest, na ktorom hrali, ale kapela mala viac ako slušný ohlas. Kvalitná inštrumentálna muzika typu progresívny hard rock zaujala aj Victora a Mikea z RAGE. Len ten zvuk by si zaslúžili oveľa lepší. Navyše z plánovanej polhodiny ostalo iba pätnásť minút, čo činilo rovné tri skladby. Trio SEVEN na čele s gitarovým mágom Kirkom však hralo s plným nasadením a s veľkou chuťou presne tak ako v septembri v Banskej Bystrici.

O RAGE zo všetkých strán počúvam, akí sú fenomenálni, ale v ten večer jednoznačne neboli úplne vo svojej koži. Na výslednom dojme sa určite podpísal aj zlý zvuk, čo som najskôr pripisovala zvláštnemu tvaru haly. Svoje zohrala nepochybne aj pozícia RAGE ako supportu, kedy jednoducho „nemohli" mať lepší zvuk. RAGE otvorili koncert introm „Orgy Of Destruction" z novinkového albumu „Soundchaser" a pokračovali druhou skladbou z neho „War Of Worlds". Čo povedať o samotných muzikantoch? Pozornosť pútal asi najviac Peavy, žiaľ nie až tak spevom, ako skôr svojim objemom a zmeneným imidžom, na ktorý si musíme zvyknúť. Charizmatickým, ľahko rozpoznateľným hlasom však našťastie disponuje naďalej. Victor Smolski asi v polke setu predviedol svoju gitarovú exhibíciu, ktorú som si nenechala ujsť a odsledovala som ju rovno z prvého radu. Mike Terrana s účesom Irokéza je „ďábel"a diabolské bolo aj jeho sólo na bicích.. RAGE sa sústredili skôr na novšie skladby, čomu som bola celkom rada, keďže staršie nahrávky nemám zmapované. Okrem „Soundchaser" odzneli „Down" a vec s pomalším úvodom „Set This World On Fire". Z „Black In Mind" skladba „Send By The Devil" a pre mňa neznáma „Don't You Fear The Winter", takisto ako „Firestorm", ktorú asi skrátili. Záver obstarala veľmi pekná a hlavne spevná skladba „Higher Than The Sky", čo ocenili fanúšikovia reagujúci na Peavyho výzvu. Skvelý koncert, ale kameňom úrazu bol zase zvuk. Veľmi však záležalo na tom, kde ste stáli.

Hala potemnela, na pódiu dominovala len jednoduchá čierna plachta s neodmysliteľnými oranžovými tekvičkami a logom kapely. V tom okamihu sme všetci s týždňovým oneskorením začali oslavovať ten najlepší Halloween akí sme si vedeli predstaviť. Koncert uviedli HELLOWEEN bez zbytočného intra skladbou „Starlight" pochádzajúcou z dodnes podľa mňa neprekonaného albumu „Walls Of Jericho". Žilinská hala pripomínajúca tvarom korytnačku tentokrát naozaj príjemne prekvapila, pretože kvalitný zvuk sa udržal počas celého vystúpenia. Vzápätí pokračovali s „Murderer". Všetko veci, ktoré dlhý čas nehrávali vraj podľa „zaručených" informácií kvôli tomu, že by ich Andi Deris nezvládal odspievať. Andi bol v ten večer očividne vo forme. Napriek nedávno prekonanej chorobe, ktorá ho zastihla uprostred turné, spieval priam božsky. Aj tí najväčší pochybovači museli zmĺknuť a ostať stáť s ovisnutou sánkou. Nemci v duchu hesla do tretice všetko dobré pekne krásne odohrali celučičký „Keeper Of The Seven Keys", pričom v závere Andi prvýkrát vyzval publikum k spoločnému spevu. Skladby z „Walls Of Jericho" najprv pôsobili ako novinky, ale to im len Andi vtisol nový rozmer. V tej chvíli som veľmi ľutovala, že na výberovke „Threasure Chest" si firma nakoniec presadila svoje a Hells ich nemohli vydať naspievané v novej podobe. V znamení Keepera II. sa pokračovalo aj naďalej a to hneď dvoma kúskami „Future World" a „Eagle Fly Free", uvedenom tradičnými rečičkami o lietaní po oblohe. Dramaturgicky výborne zostavený playlist strhol snáď každého. Nejaký ten piatok síce už koloval na internete, ale v tej chvíli to nikomu nemohlo prekážať. Nádych prípadnej nostalgie HELLOWEEN zahnali novšou skladbou „Hey Lord", čím si pripomenuli môj takisto veľmi obľúbený album „Better Than Raw." Andi sa opäť pohrával s publikom, aby sa vyšantilo pred krásnym slaďákom „Forever And One". Po Andim ma veľmi milo prekvapil Weiki. Bolo síce zopár cigaretiek, ale zároveň hral s až neobvyklým entuziazmom. V ten večer vsadil na čierneho Gibsona Les Paul a ani za nič na svete ho „nechcel" vymeniť za Flying V. Weiki sa tváril spokojne pravdepodobne aj vďaka najvyššiemu mužovi na pódiu, ako trefne poznamenal Andi. Sascha Gerstner, napriek tomu, že svojim účesom kazí kapele imidž, do HELLOWEEN až podozrivo dobre zapadol. Koniec koncov ako doteraz všetci noví členovia. Naviac ak si ho Weiki vychováva k obrazu svojmu. Nielen čo sa týka štýlu hry ale aj charakteristického pohupovania s gitarami. Akurát, že mladý dáva zatiaľ vo väčšej miere prednosť Ibaneze pred Gibsonkou. Zatiaľ! Markus Grosskopf, jeden z najdynamickejších basákov akých som kedy videla, bol vo svojom živle. Neustále behal zo strany na stranu, počas gitarových sól sa zabával spolu s Andim a okrem toho sa podobne ako obaja gitaristi stačil činiť aj za mikrofónom. Stefan Schwarzmann za bicími Premier toho na novinke veľa „nepovedal", o to presvedčivejší bol naživo. Po skúsenostiach v ACCEPT, UDO, RUNNING WILD, X-WILD a v mnohých ďalších zoskupeniach sa niet čo čudovať. HELLOWEEN v ňom našli podľa mňa oveľa perspektívnejšieho bicmana než akým bol Mark Cross.

Ako prvá z novej dosky odznela Saschova skladba „Open Your Life". Jedna z tých najvydarenejších vecí na zatiaľ poslednej nahrávke, ktorá výborne fungovala aj naživo. Andi sa nám chcel zavďačiť tým, že nám vysvetlí názov „Rabbit Don't Come Easy" vo svojej druhej materinskej reči, zrejme netušiac, že jazyk, ktorým sa hovorí na bájnom Tenerife, je pre nás - väčšinu Slovákov španielska dedina. Mimochodom, samotným Hells sa biely králik až prirýchlo znechutil keď ho neumiestnili ani na plachtu. No nič, nejako to prežijeme, veď bol aspoň na plagátoch...

„Dr. Stein" ako ďalšia Keeperovka, ktorá riffovo v závere celkom nevyšla, z čoho ostal vykoľajený aj dobrou náladou sršiaci Andi Deris. „If I Could Fly" z kontroverzného albumu „The Dark Ride" spravila plynulé premostenie k druhej novinke v poradí a to „Back Against The Wall." Plynulé ako plynulé. Psychedelická skladba naživo vyznievala natoľko čudne, že trošku narušila priebeh koncertu. Jeden krok vedľa sa ale myslím dá v pohode ospravedlniť. Ešte že aspoň svetlá počas nej stáli za to. Záver hlavného setu obstarala „Power", skladbička na koncerty ako stvorená, naviac keď ju chlapci naťahovali na maximum, aby dali priestor pre prekrikujúcu sa striedavo ľavú a pravú stranu. Nie, toto nemohol byť naozajstný koniec. Zvuk sitary predznamenal finálnu, celkovo tretiu skladbu „z králika" s názvom „Sun 4 The World". Kultová „How Many Tears" s dlhokánskym outrom znamenala definitívnu bodku za týmto viac ako vydareným helloweenovským večerom. Andi ukazoval na hodinky. It's time? It's time to go? Why, lord, why???

Koncert 5. 11. 03 - Zlín, hala Novesta (Zdroj:  SPARK 12/03 )

Zdroj: SPARK - 12/2003
Autor: Jan Kozák

HELLOWEEN, RAGE, POWER 5 - 600 V
hodnocení: 6 V - bez napětí; 100 V - mírné jiskření; 220 V - náraz a pád; 380 V - předřadník napojen; 500 V - už hoří; 600 V - kremace


Zlínský koncert letošního "Rabbits On The Run Tour" měl nečekaně zapeklitou předehru. Po vystoupení v Berlíně 25. října totiž Andimu Derisovi odešel hlas a těžce zkoušené zpěvákovy hlasivky způsobily odložení dokonce čtyř koncertů v Krakově, Oslu, Stockholmu a Kodani. Naštěstí se Andi dal v krátkém čase dohromady a ve Zlíně mělo být vše v pořádku. HELLOWEEN ostatně už od devíti bivakovali na hotelu a čekalo se tak na spolukapelu RAGE (vzhledem ke jménu a posledním deskám je odmítám označit jako support). Ti se po problémech při cestování přištrachali až kolem půl šesté, naštěstí to pro jejich vystoupení nemělo sebemenší důsledky.

Celý powerspeedový večer zahájili domácí POWER 5 pro mě dost překvapivě energickým a suverénním vystoupením. Pětičlenná kapela (kytara - klávesy) se nechala evidentně inspirovat a nakazit tím nejlepším z evropské powermetalové scény, což potvrdila i závěrečná předělávka od STRATOVARIUS, aby se poté vydatně křtila nová deska za asistence AZ Rádia, šampaňského a čtyř ňader.

Po této slavnostně-erotické části programu se do toho konečně vložili tři veteráni, kteří však mají sílu a energii mladíčků. RAGE přijeli propagovat své nové dílko "Soundchaser", a i když měli k dispozici vzhledem k jejich diskografii až vražedně málo času, nacpali do něj, co se dalo. První tři kousky šly v pořadí z aktuálního počinu, aby se poté začalo trochu bádat v historii pomocí úsporné taktiky spojených skladeb "Sent By The Devil" a "Firestorm", došlo i na Don't Fear a Winter" a rozezpívávačku "Higher Than The Skyů, jejíž ústřední slogan řvala celá hala, a samozřejmě se pánové Terrana a Smolski nemohli vyhnout sólovým ukázkám. Marně jsem hledal dolní čelist, když Monsieur Victor zabrnkal na krk kytary oběma rukama jako na cembalo a po ukázce několika šílených etud uvrhl mnoho těch, kteří se snažili někdy zkrotit jakoukoliv šestistrunu, do stavu hlubokých depresí. Tenhle Bělorus je totiž naprostý maniak, precizní a přesný riffmistr, zběsilý sólista i lehkoprstý melodik vidící hudbu v naprosto jiných úhlech a souvislostech (poslechněte si jeho úpravu Bacha z nové desky). Nedlouho po něm si vzal slovo indiánský náčelník Mike a bez nálady byli pro změnu bubeníci (nemluvě o několika dalších čelistech válejících se na podlaze). Člověk - stroj se proháněl jako smyslů zbavený po všech bubnech, činelech a perkusích svého nástroje, přičemž po celou dobu měl tendenci svůj nástroj zadupat do země a rozstřelit ho paličkami na prach. Jeho nesmírně silový a přitom navýsost technický styl dává společně s rozmanitou Peavyho basou takový prostor pro Smolského hrátky, že úvaha o možnosti vzít na turné ještě jednoho kytaristu bere definitivně za své. No a pan šéf Wagner? Byl jako sluníčko, a to i vizuálně, jeho kulaťoučký obličej a holá hlava by možná naznačovaly, že si RAGE sednou muzikantsky na zadek, ale Peavy má takové charisma, že dokáže ovládnout i čtyři tisíce lidí přítomných v hale. Když k tomu připočteme už zmíněnou suverénní hru na basu a stále výborně sloužící hlas, nezbývá než položit zásadní otázku - kdy RAGE zavítají na naší hroudu s adekvátně dlouhým koncertem. Prý příští rok, uvidíme (doufám, tedy, že uvidíme).

V tomto rozpoložení tedy hala čekala na HELLOWEEN, kteří měli po RAGE těžkou úlohu. Jenže účet bez hostinského se opravdu nedělá. A v tomto případě by tím hostinským mohl být klidně Michael Weikath, který opět vydržel celý koncert kouřit jednu cigaretu za druhou. Tím však podobnost s jeho posledním znuděným zlínským vystoupením končila. Weiki totiž na jeho poměry rozpoutal opravdu pekelný kolotoč. Což však platilo o celých HELLOWEEN. Už když spustili zcela bez servítků dvě první písně z prvního EP "Helloween", bylo jasné, že ze speedmetalového kožichu se ten večer prášit nepřestane. Vždyť Andi Deris nejenže na sobě nedal znát nějaký výpadek z důvodu infikovaných hlasivek, ale dokonce se skladbu od sklady dostával výš a výš, takže starost o kvalitu skladeb z Kiskeho období se dostala pouze do oblasti teorií. Co víc si mohl člověk přát - namátkou "Future World", Dr. Stein", Eagle Fly Free", Keeper Of The Seven Keys" a k tomu "If I Could Fly", "Hey Lord", "Power" plus tři skladby (pokud jsem se nepřepočítal) z nové desky, navíc výtečně šlapající kapela, Sascha Gerstner a Stefan Schwarzmann, jako by u HELLOWEEN hráli odjakživa. Žádné zbytečné prostoje, jenom občas nějaké to prozpěvování s diváky. A do toho splašený Markus Grosskopf s drnčící baskytarou a hlavně dvojsóla v čistém balení. Chemie Gerstnerem a Weikathem funguje zcela samozřejmě a moc bych se divil, kdyby další deska nepřekonala "Králíky". A ke všemu ty Weikiho cigára, ksichty, veslování kytarou při šlapavých písničkách a ležení a relaxování před bednami při "Power". Nebylo divu, že když po bezmála dvou hodinách HELLOWEEN vystřihli "How Many Tears" a definitivně odešli ze scény, nikomu se domů moc nechtělo, ačkoliv každý tušil, že další dýňová dávka by už mohla být zbytečně nad plán. Pokud ten večer někdo vycházel ze zlínské Novesty do půlnočního chladu vyloženě zklamán, zasloužil by si, aby ho ten bílý ušák z obalu poslední desky lapnul pořádně za achilovku.

Koncert 2. 6. 98 - Zlín, Malá sportovní hala (Zdroj:  Toprock.cz )

Zdroj: Toprock.cz
Autor: Wark & Finarfin

HELLOWEEN, THE FLIES

Tak konečně! V době kdy u nás byly snad všechny známé i neznámé zahraniční kapely, se uráčili 2.6.1998 v rámci celosvětového turné na podporu svého nového alba "Better than raw", přijet i němečtí Helloween (ne, že by to sem z Hamburku neměli co by kamenem dohodil). Prvotní zprávy ovšem mluvily o tom, že by měli přijet ve společnosti Iron Maiden, ale jen jako předkapela, což by bylo pro fanoušky jistě zklamání (myslím, že "mejdni" maj nejlepší léta dávno za sebou a Helloween by je v pohodě převálcoval, jak se tomu stejně stalo na jednom německém koncertu). Nakonec to vše ale dopadlo tak, že se koncerty konali dva, jeden samostatný ve Zlíně a druhý v Praze - Vršovicích spolu s Black Sabbath, Panterou a Cool Chambers, z čehož jednoznačně vyplývá která alternativa byla pro nás přijatelnější (navíc z Brna je to do Zlína přece jenom blíž).

Do "města bot" jsme se vydali autobusovou linkou ještě před odpolednem, ale protože naše slavná výprava šesti lidí jela na etapy, čekání na příjezd dvou "opozdilců" jsme tak zatím trávili v místních občerstvovacích zařízeních, kde jsme protřepávali (nejen) politickou situaci horem dolem. V roli výtečného průvodce a znalce místních poměrů se ocitl Sucheho starší bratranec, který jakožto dálkový student místní VUT se nás ujal - poskytl dočasný azyl na koleji a pak nás neomylně prováděl po krásách zlínských dominant ;).

Hodina "H" se jistě blížila a tak jsme se pomalu odebírali směrem k místu konání, kde se zatím začala scházet různá individua v tričkách, džínových a kožených bundách, které nenechávala nikoho na pochybách, že tu nejsou jen tak náhodou. Přilehlá restaurace se utěšeně plnila posilňujícísemi fanoušky, kteří se s blížící se osmou hodinou večerní začali trousit do haly. Tam jsme zažili první menši šok. Hala nejenže nebyla, podle našich zpráv, velká jako brněnské Rondo (byla asi poloviční), ale ke všemu to vypadalo, že se ani nenaplní. Vešli jsme tedy do poloprázdné sálu, kde byly jen zčásti zaplněné postranní lavičky a čekali v "kotli" (těsně u podia), mezi hloučkem mladistvě vyhlížejících lidí s transparentem Helloweenu, co se bude dít.

Chvíli po osmé naběhli na jeviště chlapci z místní kapely The Flies a začalo půlhodinové trápení publika. Nechcem nikoho urážet, ale to co ten večer předvedli, jistě nenadchlo Michaela Weikatha, který se usadil na jednu z laviček za hrazením a s (předstíraným?) zájmem poslouchal hudební výlevy kapely na podiu, ale ani diváky, protože desetiminutové songy ve kterých se vůbec nic neděje (bubeník držel převážně jeden rytmus, kytarista se zamiloval do kvákadla tak, že s ním nejspíš i spává a hlavně absence jakýchkoliv výrazných nápadů) nelze nazvat jinak než nudou. Chudák sám kytarista a zpěvák v jedné osobě uzřel, že se jeho kapele příliš nedaří rozpumpovat obecenstvo a své půlhodinové snažení zbilancoval oním fatálním: "No, máme to tady těžký". Po této dávce jsme měli chvíli pohov, jelikož se přestavovala aparatura pro hlavní hvězdu večera, která do Zlína přijela ve složení: Uli Kusch-bicí, Markus Grosskopf-basa, Michael Weikath-kytara, Roland Grapow-kytara a Andi Deris -zpěv.

Čekání se stále prodlužovalo, technici ladili a ladili, občas zpoza opony, která zhruba v 1/3 dělila jeviště, vykoukl Andi a diváci v již naprosto zaplněné hale nedočkavě vyvolávali kapelu. Najednou zhasínají světla, opona padá a rozeznívají se první tóny intra z alba "Better Than Raw" se strašným názvem "Deliberately Limited Preliminary Prelude Period In Z" po níž asi každý, včetně nás, očekával údernou "Push", ale Helloween rozhodli jinak a začali osvědčenou peckou "Eagle Fly Free" z LP "Keeper Of The Seven Keys II". Všichni se nadšeně přidávají a hymnický refrén výtězoslavně sonoruje sálem [bylo velmi zajímavé poslouchat některé fanoušky, kteří před vysoko položeným refrénem nepřeladili o oktávu níž , pištěli hůř než Mustaine v Megadeth 🙂 -Wark]. Hned jako druhý přišel na řadu "Dr.Stein" ze stejné desky a jako třetí "The Chance" z "Pink Bubbles Go Ape". Až poté se Andi přivítal s publikem, neopomněl zdůraznit, že je to poprvé co hrají v České Republice a k naší velké radosti prohlásil, že v následujících hodinách uslyšíme průřez "toho nejlepšího" od Helloweenu (tj., že se budou hrát i staré hitovky, kdy stál u mikrofonu ještě Michael Kiske). A pokračovalo se. Z nového LP zazněli "Revelation", "Time", "I Can" a již avizovaná "Push" ve které Andi věrně odzpíval vysoké pasáže (horší to už ale bylo s písněmi staršího data, při kterých se Deris vyloženě trápil). Absolutně bezkonkurenčním dojmem flegmatika působil ten večer Weiki, který s cigaretkou a klidem profesionála v pohodě vyhrával svá sóla i dueta s Rolandem. Hrálo se převážně z desek s Derisem a tak byli k slyšení ještě "Sole Survivor" a "Where The Rain Grows" z LP "Master Of The Rings" a z LP "The Time Of The Oath" to byli "We Burn", "Wake Up The Moutain", dlouhá "The Time Of The Oath" a velký hit "Power" do kterého zapojil Andi i publikum. Rozdělil obecenstvo na pomyslnou polovinu, gestem jednu umlčel a poslouchal jak hlasitě ti druzí, svými hrdelními hlasy, zpívají melodii refrénu. Pak vyměnil jejich role a celý proces zopakoval s poznámkou, že by to chtělo ještě trošku hlasitěji. Asi podesáté byl konečně spokojen a nechal polomrtvé a ochraptělé fanoušky doposlechnout skladbu.

Došlo i na sólo na bicí ve kterém ukázal svoje schopnosti Uli Kush a po nutné občerstvovací pauze nastupil Roland Grapow se svou krátkou kytarovou exhibicí, načež s publikem rozjel Hansenův nesmrtelný "Future World", který ještě zburcoval poslední síly vyčerpaného posluchačstva. Pak už přichází závěr a jak jinak než v podobě rebelantské "How Many Tears" z první desky Helloween, "Walls Of Jericho". Muzikanti se loučí a děkují obecenstvu, bubeník odhazuje paličky, kytaristi trsátka a je konec.

Vycházíme z haly a vyrážíme hledat vhodné místo na přečkání noci, jelikož autobus do Brna jede až ráno (rozespalí spolubydlící na vysokoškolské koleji z nás neměli ani trochu radost a jak naschvál ten večer nebylo zrovna dvakrát teplo).

Poté, co nás zavírací doba postupně vystrnaďila ze všech známých hospod a night barů, jsme plni chmurných myšlenek o tom, jestli je tepleji v podchodě, nebo je lepší se přidat k homelessům do odstaveného vagónu, nalézáme jeden zastrčený nonstop (to byste nevěřili jaký je to ve Zlíně problém) a naladěni "příznivými" cenami (pivo za 40Kč!) sedíme zbytek noci u pravé americké sodovky a kafe. Ráno jsme odjeli autobusem a protože většina osazenstva celou cestu prospala tak už není o čem psát...